Ontgoocheling bij personeel van Boel; `Ze behandelen ons als vee'

Werknemers in het Waalse La Louviere reageren ontgoocheld op het bericht dat Hoogovens-dochter Boel gisteren een zogeheten gerechtelijk akkoord een soort uitstel van betaling, heeft aangevraagd.

“We vertrouwen niemand meer. De directie niet en de bonden niet' aldus een werknemer tegenover de Vlaamse televisie. “Ze behandelen ons als beesten', meent een collega.

Boel in het Belgische La Louviere lijdt al enkele maanden verlies. Sinds begin deze maand is de helft van de werknemers technisch werkloos. De socialistische vakbond wijt de slechte financiele situatie bij Boel aan de leiding van Hoogovens. Maar Hoogovens steekt de beschuldigende vinger naar de vakbonden, die van starheid worden beschuldigd.

De christelijke vakbond wijst in de eerste plaats naar de internationale economische crisis. De staalprijs is gedaald en de afzet verminderd. Ook vindt de christelijke bond, die zegt 40 procent van de werknemers onder zijn leden te tellen, dat de socialistische bond zich onredelijk opstelt. “Er moet een ander sociaal klimaat komen. Nu is er iedere dag wel in een of ander deel van de onderneming een staking die ontlokt is door de rode bond', aldus een zegsman van de christelijke ACV. “Enkele potentaten willen de macht houden. Maar het gaat niet om winnen, het gaat om de toekomst van de mensen en van deze streek.'

De werkloosheid in het Waalse La Louviere (ten oosten van Bergen) is hoog. Als Boel failliet gaat zullen daaronder niet alleen de gezinnen van de 1400 werknemers lijden maar ook de gezinnen die een aanvullend pensioen krijgen van Boel. “De inzet is enorm groot. Boel is een van de weinige lichtpunten in deze sterk door werkloosheid getroffen streek', aldus de ACV-man.

Twee jaar geleden werkten nog 2.100 mensen bij Boel. Nu zijn dat er 1400. Als de rechtbank de aanvraag voor een gerechtelijk akkoord accepteert, dan moet de directie een `herstelplan' indienen.

Ze zal zes maanden de tijd hebben om er weer bovenop te komen, met een mogelijke verlenging van drie maanden. Accepteert de rechtbank dit niet, dan is faillissement onvermijdelijk.

Boel, opgericht in 1851, werd vorig jaar in feite overgenomen door Hoogovens. De familieaandeelhouders hadden geen zin meer om geld in de bijna failliete fabriek te steken. Formeel nam het Nederlandse staal- en aluminiumconcern 50 pct van de aandelen over maar de feitelijke leiding lag bij Hoogovens.

De verwachtingen in IJmuiden waren in '97 hooggespannen. Via Boel zou het staal van Hoogovens bewerkt worden, waardoor de verkoopprijzen omhoog konden. De realiteit was anders. Hoogovens kwam terecht in een poel van arbeidsonrust. In zes maanden tijd gingen ongeveer duizend werkdagen verloren. Voornaamste reden was de poging van Hoogovens om de zeshonderd functiesclassificaties te herzien.

De werknemers van Boel bekeken Hoogovens al vanaf het begin met argusogen. Dat wantrouwen escaleerde zodanig dat Hoogovens onlangs besloot voorlopig niet te willen investeren in de Waalse fabriek. Daarnaast werden Boel en Hoogovens ook nog eens getroffen door de economische crisis op de staalmarkt. Bij Boel werden daardoor 600 van de 1300 medewerkers tijdelijk op non-actief gezet.