Marokkaanse vlaggen in de Hout; Makelaar Hassan Azaoum helpt talentvolle landgenoten aan voetbalcontract

De Marokkaanse voetbalmakelaar Hassan Azaoum (27) bracht de internationals Abdelkrim El Hadrioui en Youssef Fertout onder bij AZ. Bij de Alkmaarse eredivisieclub spelen inmiddels vijf Marokkanen.

Het is druk in restaurant Ahlen, een Marokkaanse uitspanning in hartje Utrecht. Een populaire eetgelegenheid, want naast Marokkanen komen ook veel Nederlanders hier dineren, vertelt eigenaar Aziz. De restauranthouder is vooral trots op zijn beroemdste klant van vanavond, de 60-voudige Marokkaanse international Abdelkrim El Hadrioui. Deze linksback nam deel aan de wereldkampioenschappen van 1994 en 1998 en speelt nu op huurbasis voor AZ. De verdediger, die zijn basisplaats bij Benfica verloor, is in opperbeste stemming.

“Abdelkrim voelt zich thuis in Nederland, hij wordt hier gewaardeerd', vertelt El Hadrioui's zaakwaarnemer Hassan Azaoum. “Hij spreekt alleen nog geen woord Nederlands.' Dat leidde een aantal weken terug tot grote hilariteit in de Alkmaarderhout de thuishaven van AZ. In de wedstrijd tegen Willem II maakte El Hadrioui een sterk debuut voor de Alkmaarders. Hij werd prompt uitgeroepen tot Man of the Match. Toen de speaker het nieuws verkondigde, dacht El Hadrioui dat hij gewisseld zou gaan worden. Hevig gebarende ploeggenoten maakte hem duidelijk dat dit niet het geval was. “Na afloop van de wedstrijd zei Youssef Fertout tegen Abdelkrim dat hij met zijn uitverkiezing een Porsche had gewonnen. Maar daar trapte hij niet meer in', zegt Azaoum lachend.

De 27-jarige Azaoum is een vertrouwenspersoon van de Marokkaanse voetballers die bij AZ spelen. Dat zijn er inmiddels vijf: naast El Hadrioui en Fertout ook nog Dries Boussatta, Taoufik Ameziane en Elbeka y Bouchiba. Behalve voor Boussatta doet Azaoum voor alle spelers zaken. Bovendien is hij tolk voor El Hadrioui en Fertout.

Azaoum werkt pas sinds een jaar als voetbalmakelaar, als compagnon van de Belg Felix Seghers.

Samen runnen ze het bureau Fehu Promotion, dat in het bezit is van een FIFA-licentie. Bij het bureau staan zo'n 90 voetballers onder contract, 30 spelers hebben de Marokkaanse nationaliteit. Tachtig procent van deze groep Marokkanen speelt voor het nationale elftal of het olympische elftal.

Azaoum verbleef tot zijn achttiende in Marokko om zijn school af te maken. Daarna verkaste hij naar Nederland, waar zijn ouders inmiddels woonden. Na een afgebroken opleiding tot automonteur en een afgeronde studie aan de media-academie in Hilversum, ging Azaoum als freelancer aan de slag bij een lokaal Utrechts radiostation, waarvoor hij Arabische programma's maakte. Daarna volgden nog baantjes als projectleider bij een multicultureel centrum in Utrecht en als pr-medewerker bij een verzekeringsmaatschappij.

“Totdat mijn vriend Alami Ahannach, die nu in het tweede van MVV speelt, vroeg of ik niet in de voetballerij wilde werken. Ik had toen al een uitstekend contact met de Marokkaanse voetbalbond en zou spelers aan een club kunnen helpen. Ik had een goede opleiding en sprak redelijk Nederlands.'

Als voetbalmakelaar van Fehu Promotion noemt Azaoum een goede begeleiding van Marokkaanse spelers zijn belangrijkste taak. Of ze nu in Marokko Nederland of andere landen spelen, Azaoum wil hen helpen. “Een Marokkaanse voetballer is van nature gesloten. Als hij praat, doet hij dat liever met landgenoten. Zo'n jongen moet vertrouwen van een trainer krijgen, anders gaat het fout.'

Ofschoon er in Nederland veel Marokkanen wonen, breken er weinig Marokkaanse spelers door in het Nederlandse voetbal. Azaoum: “Veel clubs geven de Marokkaanse jeugd geen kans. De negatieve beeldvorming in de media over Marokkaanse jongeren is daar ook debet aan.

Voetbaltalent is er genoeg. Een paar weken geleden haalde een scout van Juventus nog een 15-jarig spelertje van een Marokkaanse amateurclub uit Amsterdam naar Italie.'

Azaoum noemt ook ouders van Marokkaanse kinderen als reden voor het feit dat weinig spelers doorbreken in het betaalde voetbal. “Ze stimuleren hun kinderen niet, gaan niet kijken naar wedstrijden. Dan stopt zo'n spelertje uiteindelijk met voetbal.' De voetbalmakelaar ziet het als zijn missie om talentvolle Marokkaanse spelers aan een club te helpen. Voorlopig richt hij zich op Nederland. “Dit is een prima land voor Marokkanen. Hier heerst orde en geldt de regel `afspraak is afspraak'. Bovendien zijn Nederlanders gastvrij.'

Abdelkrim El Hadrioui, aandachtig luisteraar gedurende het gesprek: “Jullie spelen ook nog eens attractief voetbal. AZ is een zeer offensieve ploeg, wat opmerkelijk is voor een gepromoveerd elftal.' El Hadrioui, die door PSV niet goed genoeg werd bevonden voor de A-selectie, voelt zich prettig in Alkmaar. “Ik word prima begeleid. Zo volg ik elke dag een taalcursus van anderhalf uur, zodat ik binnen afzienbare tijd verstaanbaar Nederlands kan spreken. Voor mij is AZ niet de absolute top, maar wel een club met ambitie. Het bestuur wil de succesvolle jaren tachtig weer doen herleven.'

Inmiddels is AZ een samenwerkingsverband met het Marokkaanse WAC Casablanca gestart. AZ zal de club helpen om de organisatiestructuur te verbeteren. In ruil daarvoor krijgt AZ het eerste recht spelers van WAC over te nemen.

Azaoum geestdriftig: “De mooiste beloning voor mijn werk is echter de respons van de Marokkaanse gemeenschap. Vijftien keer per dag word ik gebeld door Marokkaanse clubs in Nederland, met het verzoek of ik met El Hadrioui en Fertout langs wil komen voor een gasttraining.

De jongens worden zelfs vaak door landgenoten op straat staande gehouden: of ze bij hen thuis willen komen eten! En vergis je niet: er komen tijdens thuiswedstrijden steeds meer Marokkaanse vlaggen te hangen in de Alkmaarderhout. Dat is mijn drive om door te gaan in dit vak.'

    • Marcel Abrahams