Licio Gelli uitgeleverd

Licio Gelli, de 79-jarige voormalige bankier, oud-grootmeester van de schimmige organisatie P2 (Propaganda Due) en de meestgezochte witteboorden-crimineel van Italie, is gisteren door Frankrijk aan Italie uitgeleverd en in Rome ingesloten in de Regina Coeli-gevangenis.Gelli's naam heeft de afgelopen decennia gefigureerd in vrijwel elk politiek en financieel schandaal in Italie. Zijn P2 werd in 1981 ontmaskerd als een geheime organisatie van prominente politici, rechters, financiers en militairen die achter de schermen grote invloed uitoefende. De naam van Gelli wordt in verband gebracht met de krach van de Banco Ambrosiano het corruptieschandaal Tangentopoli en de ontvoering van en moord op de christen-democratische politicus Aldo Moro. Gelli verdween uit zijn huis in Arezzo in mei van dit jaar, vlak voordat hij een gevangenisstraf van twaalf jaar zou gaan uitzitten. Hij werd in september in Cannes aangehouden. Zijn uitlevering werd vertraagd door zijn slechte gezondheid - hij heeft hartklachten - en een mislukte zelfmoordpoging. (Reuters, AFP)