Justitieel net rond Atletico-voorzitter Gil y Gil sluit zich

Het justitiele net lijkt zich langzaam te sluiten rond Jesus Gil y Gil voorzitter en eigenaar van Atletico Madrid, burgemeester van Marbella en eigenaar van bouwondernemingen. Na jaren lijkt een einde te komen aan het profijtelijk combineren van openbaar nut en persoonlijk gewin, waarin Jesus Gil als geen ander in Spanje wist uit te blinken. De burgemeester annex voetbalbaas moet zich verantwoorden in een stroom van rechtszaken onder meer voor het onrechtmatig doorsluizen van gelden uit de gemeentekas van Marbella naar diens voetbalclub, in ruil voor shirtreclame voor de stad.

Nadat de politie eerder deze week een inval deed in zijn kantoor in het stadion van Atletico en de archieven van Marbella doorpluisde, ging Gil in de tegenaanval. “Dit is een stalinistisch misbruik van de wetgeving', brieste de burgemeester. Was dit zijn beloning nadat hij de afgelopen jaren de “hoeren en drugsverslaafden' uit Marbella had verwijderd, zo vroeg Gil zich af.Justitie wordt achter het karretje gespannen van zijn politieke tegenstanders,meent de burgemeester. En aangezien die tegenstanders zo'n beetje alle andere partijen beslaan is sprake van een samenzwering van monsterlijke proporties.

De feiten die de afgelopen jaren uitlekten over de handel en wandel van Gil werpen eerder de vraag op, waarom het zo lang heeft moeten duren voordat justitie ingreep. Nadat er lange tijd geen cijfers waren gepubliceerd, raakte deze zomer bekend dat Gil de gemeenterekening van Marbella heeft opgezadeld met een schuld van meer dan 470 miljoen gulden. Het vermoeden bestaat dat een groot deel verdwenen is in de zakken van Gil, zijn familie en zijn vrienden.

Zo vermoedt justitie dat 400 miljoen peseta uit de gemeentekas is terechtgekomen bij Atletico Madrid, als vergoeding voor de shirtreclame van de stad van Gil via het publiciteitsbureau van Gil bij de club van Gil. Carlos Fernandez, voormalig wethouder van sportzaken van Marbella, heeft verklaard dat hij onder druk werd gezet blanco papieren te tekenen die de transactie achteraf alsnog een legaal tintje moesten geven. Zoniet, dan wist de burgemeester nog wel een reden te verzinnen om zijn wethouder door de gemeentepolitie in de gevangenis te laten zetten.

Onder het regime van Gil werd Marbella de afgelopen zeven jaar in een explosief tempo volgebouwd met nieuwe hotels en luxe appartementen.

Daarbij schakelde de burgemeester veelvuldig zijn eigen bouwbedrijven in. Parkjes en natuurgebieden: Gil verstrekte met gulle hand vergunningen. Lelijke tegenslag volgde evenwel nadat de regioregering van Andalusie deze zomer besloot het complete bestemmingsplan van Marbella te blokkeren. Inmiddels zijn tientallen bouwprojecten onder de rechter wegens illegale vergunningen.

Dat Jesus Gil y Gil tot dusver ongemoeid zijn gang kon gaan, dankt hij zonder twijfel aan zijn uitzonderlijk grote mond. Hij is nooit te beroerd om zijn tegenstanders met grofheden te beledigen of desnoods in elkaar te slaan, zoals de voorzitter van Compostela overkwam na afloop van een vergadering van de Spaanse Liga.

Belangrijke aanwijzing dat de zaken er thans minder gunstig voorstaan, vormt het feit dat een aantal belangrijke Gil-getrouwen de afgelopen weken het hazenpad koos. Zo trad vice-burgemeester Pedro Roman kort geleden af “vanwege strikt persoonlijke redenen'. “Zijn vermogen is er de afgelopen jaren niet op achteruit gegaan', aldus Gils laconieke commentaar op het plotselinge vertrek van zijn rechterhand. Opmerkelijk was eveneens dat in dezelfde week vrijwel de complete top van de gemeentelijke politie zijn koffers pakte. Deskundigen menen dat het gerechtelijk onderzoek naar de handelwijze van Gil nog geruime tijd in beslag kan nemen.

    • Steven Adolf