Inval bij Feyenoord; FIOD vermoedt fraude

De fiscus verdenkt eredivisieclub Feyenoord van belastingontduiking fraude en valsheid in geschrifte. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft afgelopen dinsdag een inval gedaan bij de club.

Volgens het openbaar ministerie zou het gaan om “enkele miljoenen guldens'. De FIOD denkt dat Feyenoord bij verscheidene aankopen van spelers uit het buitenland te weinig loonbelasting heeft betaald over het deel van de transfersom dat bestemd zou zijn voor de speler. De voetbalclub zelf ontkent de aantijgingen en stelt dat het slechts om een “juridisch meningsverschil' gaat. Feyenoord is zeer verbolgen over het “machtsvertoon' van justitie dat hij “een storm in een glas water' noemt.

De actie van de FIOD komt voort uit een onderzoek over de periode 1992 tot 1996. Als voorbeeld haalde Feyenoord gisteren tijdens een persconferentie de transfer aan van de spits Aurelio Vidmar. Die werd in 1995 door Feyenoord gekocht van Standard Luik. De Belgische club wilde naast de transfersom een apart bedrag voor Vidmar. Volgens de raadsman van Feyenoord, mr. H. Mentink, weigerde de Rotterdamse club dat, waarna Standard de transfersom verhoogde en alsnog een deel aan Vidmar betaalde. Volgens Mentink was Feyenoord daar wel van op de hoogte, maar had de club er niets mee te maken. De FIOD is echter van mening dat over het voor Vidmar bestemde deel loonbelasting had moeten worden afgedragen. Mentink zei dat deze constructie veel vaker wordt toegepast, ook door andere Nederlandse clubs. Als de fiscus gelijk krijgt, staat Feyenoord een naheffing van vele miljoenen guldens te wachten, erkende Mentink. Volgens de raadsman hebben fiscaal-juristen de club bezworen dat de handelwijze door de beugel kan. Hoogleraar belastingrecht prof. J. Zwemmer is daar echter niet zeker van. “Blijkbaar heeft de fiscus aanwijzingen dat er een opzetje in het spel is. De FIOD weet hoe publiciteitsgevoelig deze zaak ligt, die pakken dit niet zomaar zo groot aan.'

De FIOD heeft niet alleen huiszoekingen gedaan bij de Stichting Feyenoord, maar ook op een aantal andere adressen.

Daaronder is ook de woning van de Belgische spelersmakelaar L. de Vries, met wie de Rotterdamse club veel buitenlandse transfers doet. Feyenoord-voorzitter J. van den Herik en het hoofd van de financiele administratie J. van Dop zijn verhoord. De huidige koploper in de eredivisie wil snel bij de KNVB en andere clubs informatie inwinnen over het gehanteerde transfersysteem. Zowel het OM als de FIOD wil in het belang van het onderzoek niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

    • Koen Greven
    • Joost Oranje