Impasse in Cambodja duurt voort

De sterke man van Cambodja, Hun Sen, voelt er niets om zijn politieke tegenstanders op een plaats in het buitenland te ontmoeten voor verzoeningsgesprekken. Hun Sen beschuldigt zijn opponenten ervan het conflict in Cambodja te willen “internationaliseren'.

Hun Sen heeft dat gisteren in Phom Penh gezegd. Cambodja verkeert in een toestand van politieke chaos sinds de partij van premier Hun Sen afgelopen juli als winnaar te voorschijn kwam uit de parlementsverkiezingen, maar zijn belangrijkste tegenstanders, prins Norodom Ranariddh en Sam Rainsy, de uitslag niet erkennen. Hun Sen moet volgens de Cambodjaanse grondwet met een van de twee een regeringscoalitie vormen omdat zijn verkiezingsoverwinning niet groot genoeg was om een tweederde meerderheid in het parlement te verkrijgen.

De situatie is alleen maar verergerd na een aanslag op Hun Sen, begin september. Deze beschuldigde de oppositie er onmiddellijk van hem van het leven te willen beroven, en hij dreigde met het oppakken van zijn tegenstanders. Prins Ranariddh en Sam Rainsy verblijven inmiddels al enige weken in het buitenland, uit angst voor Hun Sen. (Reuters)