Hetze in Japan tegen etnische Koreanen laait op na raketlancering

Etnische Koreanen hebben het zwaar te verduren in Japan. Na de lancering van een Noord-Koreaanse raket die in augustus over Japans grondgebied heenvloog, is het aantal dreigementen en pesterijen tegen hen fors toegenomen.

“Dit is toch een rechtstaat?', zo vraagt Ryu Gwang-su zich af op het Tokiose hoofdkantoor van de vereniging van Noord-Koreanen in Japan. Deze bevolkingsgroep van enkele honderdduizenden personen is in toenemende mate het doelwit van intimidatie en dreigementen sinds Noord-Korea eind augustus een satelliet trachtte te lanceren, waarbij de raket over Japan heen vloog. Ryu's retorische vraag is gericht aan de Japanse politie. Agenten keken eerder deze week met de armen over elkaar toe hoe Japanse ultra-nationalisten met geluidwagens ruim een half uur lang de poort van het terrein blokkeerden, onderwijl anti-Noord-Koreaanse leuzen schreeuwend. “Hoe kan de overheid dit toelaten? Ze negeert Koreanen' meent Ryu.

Sinds het raket-incident zijn de ultra-nationalisten - groepen in militaire kleding gestoken mannen met zwarte bussen waarop grote luidsprekers zijn gemonteerd - 23 keer bij de vereniging `op bezoek' geweest. De afgelopen jaren gebeurde dat ook, maar minder frequent. Zo is de poort van het hoofdkwartier al eens met auto's geramd en is er op het gebouw geschoten. De huidige explosie van incidenten concentreert zich niet alleen rond dit hoofdkwartier. Ryu Gwang-su toont een lijst van incidenten in de afgelopen maand. Ultra-nationalisten probeerden een bijeenkomst van de vereniging in een hotel te verstoren, waarbij het tot een schermutseling kwam met politieagenten. Eigen scholen van de vereniging worden gebeld met de mededeling: “We hebben jullie drinkwater vergiftigd!' Of: “Ik zal al jullie leerlingen ontvoeren en verzuipen!' Scholieren - herkenbaar aan hun traditionele Koreaanse kleding die dienst doet als schooluniform - worden op straat bedreigd en geintimideerd.

Afgaand op Ryu's lijst geeft het sommige volwassen Japanse mannen blijkbaar een goed gevoel om meisjes, soms niet ouder dan 11, 12 jaar, op straat met een paraplu te slaan of met de dood te bedreigen.

Dergelijke incidenten op straat zijn triest maar zolang er niet werkelijk geweld wordt gebruikt valt er weinig concrete actie tegen te ondernemen. Ryu meent evenwel dat de politie tenminste een signaal moet afgeven. “Ik begin er liever niet over maar we weten allemaal wat er na de aardbeving van 1923 is gebeurd', zegt Ryu. Destijds zijn duizenden Koreanen in een uitbarsting van volkswoede gelyncht omdat ze op een of andere wijze voor de ramp - na de aardbeving brak brand uit die vrijwel heel Tokio is de as heeft gelegd - verantwoordelijk zouden zijn geweest.

De vereniging heeft daarom deze week een verzoek bij de politie ingediend om strenger op te treden en ultra-nationalisten die bij het hoofdkwartier de orde verstoren, op te pakken. “We willen dit verzoek binnenkort ook direct aan de regering overleggen', zegt Ryu. Ook wil de organisatie dat de politie de achtergrond van de activiteiten van ultra-nationalisten onderzoekt. “Als ik kijk naar de gebeurtenissen in de loop der jaren', zegt Ryu, “dan stel ik vast dat ze zeker elke maand voor de poort staan. Wij kunnen alleen maar tot de conclusie komen dat het om georganiseerde acties gaat. Daarom willen wij dat de politie onderzoek doet naar de organisatie op de achtergrond.' Maar het is de vraag of dit ooit zal gebeuren. In het naoorlogse verleden is gebleken dat de ultra-nationalistische groepen banden hebben met zowel de onderwereld als de regerende Liberaal Democratische Partij.

De Koreanen in Japan zijn in feite gevangenen van de geschiedenis.

Ze wonen in Japan omdat de Japanse regering tijdens de bezetting van Korea hun voorouders als dwangarbeiders naar Japan haalde. In 1945 kwam de vrijheid en keerde de meerderheid terug. De achterblijvers organiseerden zich om steun te geven aan de nieuwe, onafhankelijke Koreaanse regering in eigen land. De Verenigde Staten schoven deze nieuwe regering in Seoul echter in 1945 zonder pardon aan de kant om hun eigen marionettenregering te installeren. De Koreanen in Japan verlegden grotendeels hun sympathie richting Noord-Korea, al lag de geboortegrond van het merendeel in Zuid-Korea. De polarisatie van de Koude Oorlog zorgde er vervolgens voor dat deze `nieuwe Noord-Koreanen' een geisoleerde groep werd in Japan.

Deze week bleek duidelijk hoe de Koude Oorlog ook rond Noord-Korea zelf nog steeds woedt. Wegens illegale export van duikapparatuur arresteerde justitie twee Noord-Koreanen in Tokio. Uit een Noord-Koreaanse onderzeeer, die dit jaar in Zuid-Koreaanse wateren werd onderschept, kwam een grote hoeveelheid Japanse apparatuur te voorschijn. Handel tussen Noord-Korea en Japan is niet verboden, maar voor bepaalde goederen is een vergunning nodig. De twee arrestanten hadden volgens justitie hun duikapparatuur zonder vergunning verscheept via een veerdienst tussen Japan en Noord-Korea. Deze veerdienst is behalve voor goederen alleen te gebruiken door Noord-Koreanen in Japan, ofwel leden van voornoemde vereniging.

    • Hans van der Lugt