Grote Russische bank vraagt om hulp

Inkombank, een van de grootste particuliere kredietinstellingen van Rusland, zal vanaf maandag zijn klanten niet meer van dienst kunnen zijn. De onderneming is door de economische crisis in het land acuut in de problemen verzeild geraakt en heeft de hulp ingeroepen van de Russische centrale bank (CBR).

De raad van commissarissen van Inkombank heeft inmiddels een herstelplan opgesteld naar de richtlijnen van de CBR, zo verklaarde Inkombank gisteren. De CBR-directie heeft het voorstel voorlopig met instemming ontvangen. Volgende week volgt een nauwkeurig onderzoek. Inkombank zegt vooral te zijn getroffen door de maatregelen van de vorige regering twee maanden geleden. Deze besloot de roebel te devalueren en een aantal financiele verplichtingen van de staat voorlopig op te schorten. Dat leidde tot paniek onder de klanten die vervolgens massaal hun geld opeisten, aldus Inkombank.

Intussen biedt Roemenie Rusland verscheidende landbouwproducten aan die Moskou kan betalen met ruwe olie en aardgas. Volgende week zal de Roemeense minister van Landbouw, Dinu Gavrilescu, de transactie voorleggen aan de Russische eerste vice-premier Joeri Masljoekov.

“We beseffen dat Rusland met ernstige financiele problemen kampt en dat betaling in contanten moeilijk zal zijn' verklaarde de Roemeense bewindsman gisteren. Boekarest biedt Moskou 1 miljoen ton tarwe, 50.000 ton vlees, 100.000 ton eetbare olien en 2 miljoen liter wijn. De goederen vertegenwoordigen een waarde van rond de 200 miljoen dollar.

Door de crisis staat Rusland een zware winter te wachten, zo valt te vrezen. Roemenie zou een deel van de hulp meteen kunnen leveren. Roemenie onderstreept dat de eigen bevolking niet te lijden zal hebben van de export. (AFP, DPA)