Geen rechtszaak KBB-beleggers

Aandeelhouders van KBB (Bijenkorf, Hema) zien af van juridische stappen tegen de beschermingsconstructie die KBB ruim anderhalve week geleden in stelling bracht tegen een overnamepoging door het concern WE International. Dat heeft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die circa 40 procent van de aandeelhouders in KBB vertegenwoordigt, gisteren laten weten.

De aandeelhouders waren boos over de beslissing van KBB zich te beschermen tegen de overname door uitgifte van preferente aandelen, omdat het bedrijf daarmee andere potentiele kopers dan Vendex duidelijk wilde afschrikken, zo stelde de VEB. Volgens directeur P. de Vries van de VEB is na juridisch advies gebleken dat een procedure voor de rechter weinig kansen op succes biedt, omdat er geen andere bieder is.

Het enige bedrijf dat de strijd om KBB met Vendex wilde aanbinden, WE International trok zich afgelopen maandag terug. “De juristen zeggen dat de mogelijkheden beter liggen als er concreet een hogere prijs had gelegen' aldus De Vries.

Afgelopen februari kondigden Vendex en KBB samen aan dat Vendex het Bijenkorf-concern zou overnemen. De prijs die Vendex wilde betalen, 145 gulden per aandeel, werd door een grote groep aandeelhouders onder leiding van VEB als te laag bestempeld. Vendex weigerde echter de prijs te verhogen. Nadat deze maand onverwachts het winkelconcern WE International (Hij- en Zij-winkels) aankondigde eveneens een bod uit te willen brengen op KBB, verhoogde Vendex begin vorige week alsnog de prijs per aandeel KBB met 22,50 tot 167,50 gulden.

Tegelijkertijd activeerde KBB zijn bescherming tegen vijandige overnames door 11.432.834 preferente aandelen uit te geven aan een bevriende stichting. Met deze effecten heeft de stichting praktisch de meerderheid van stemmen op een aandeelhoudersvergadering. Geen enkele andere belegger kan genoeg gewone aandelen overleggen om die blokkade te doorbreken.