Europarlementarier krijgt naheffing

De Belastingdienst gaat Nederlandse Europarlementariers die deelnemen in het pensioenfonds van het Europees Parlement alsnog fiscaal aanslaan. Een groot deel van de 31 Nederlandse parlementariers zal op korte termijn een naheffing krijgen die kan oplopen tot 100.000 gulden per persoon. Dat heeft het ministerie van Financien gisteren bevestigd.

De maatregel is genomen nadat er ophef ontstond over de manier waarop de parlementsleden hun pensioen opbouwen. Zij blijken voor een gering bedrag deel te nemen in het fonds van het Europees Parlement. Van die premie wordt tweederde betaald uit publieke middelen. Daarnaast ontvangen de zij ook nog pensioen van de Nederlandse staat.

Na protesten uit de Tweede Kamer heeft de belastingdienst de zaak onder de loep genomen. Staatssecetaris Vermeend (Financien) heeft inmiddels bevestigd dat het werkgeversdeel van het europensioen, ongeveer 3000 gulden per maand, met terugwerkende kracht zal worden belast.

Ondertussen werkt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een wetsvoorstel dat een einde moet maken aan de dubbele pensioenopbouw. De verwachting is dat Europarlementariers voortaan zullen moeten kiezen tussen een pensioen van de Nederlandse staat of van het Europees Parlement. Het kabinet bespreekt deze maatregel waarschijnlijk aan het begin van volgend jaar.

De deken van de Nederlandse Europarlementariers, P. Dankert (PvdA), heeft positief gereageerd op de stappen van de belastingdienst. Ondanks de naheffingen is hij van mening dat de Europese pensioenregeling volgens de Nederlandse fiscale wetgeving moet worden belast. De verwachting is dat de meeste Nederlandse parlementariers hun deelname aan het pensioenfonds van het Europees parlement zullen opzeggen.