Eigentijdse zingeving

Lang nadat morgen de intellectuele dwergen van BNN naar bed zijn gegaan, zendt de VPRO laat, te laat, een uitstekend nieuw programma uit: DNW - Rooksignalen uit de nieuwe wereld. DNW past in de sterke traditie van informatieve VPRO-televisie als Het Gat van Nederland en het recent beeindigde Diogenes en Laat op de avond.

Vanavond staan de observaties van Manuel Castells over de eigentijdse samenleving centraal. Fragmenten van een vraaggesprek met deze opmerkelijke socioloog introduceren de thema's die in drieluik worden behandeld.

Zo staat een zwart yuppie-paar in de zuidelijke VS model voor de moderne mens die behendig manoeuvreert in wat Castells omschrijft als netwerkstaat en informatie-economie. Daarin hebben kleine handelingen in `real time' grote gevolgen. De effectenbeurzen van het `global casino' laten dat dagelijks zien. De peuters van het echtpaar gaan uiteraard naar de creche, waar ze via de computer interactief met kinderidool Barney knuffelen. De creche wordt met camera's bewaakt, zodat de ouders op hun beurt via het beeldscherm bij hun kroost kunnen zijn. Computers in de creche? “Ik wil niet dat ze opgroeien met angst voor technologie' verklaart de peuterleidster. “We like computers, don't we?', houdt ze de dreumessen voor. Die zeggen niets terug, en Castells merkt op dat kinderen de computer of tv direct uitzetten als hun ouders tijd nemen om gewoon eens met ze te spelen. Dat lijkt ook een goede remedie tegen het door Castells gesignaleerde verlies aan zingeving in de nieuwe wereld.

DNW zet de Amerikaanse yuppies lijnrecht tegenover verworpenen in Parijs, die door de `Missie in Frankrijk' van Medicins du Monde van tandheelkundige zorg en methadon worden voorzien. Missie in Frankrijk? “Deze mensen leven als in de derde Wereld', verklaart een hulpverlener. Tussen deze items door lijkt de strijd van kroegbaas en politicus Henk Westbroek minder relevant; in elk geval is dit deel van het drieluik journalistiek minder goed uitgewerkt.

Volgende week bevat DNW een zeer amusante bijdrage over een roadshow van Philips in Minsk: “Als er dezer dagen een glimlach meer in de stad komt, dan zeggen we: bedankt Philips!'

    • Reinoud Roscam Abbing