Crisis ING Barings eist weer hoofd; Vier bankiers in een week

Bij zakenbank ING Barings is voor de vierde keer in een week een topfunctionaris - dit keer Peter Bennett - vertrokken als gevolg van de slechte resultaten. Dit heeft de zakenbank gisteren bekendgemaakt.

Peter Bennett was als chief operating officer wereldwijd verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij de zakenbank. De Brit is drie jaar actief geweest voor ING Barings. Hij wordt vervangen door David Duffy, die eerder werkzaam was bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Bennett is deze week de vierde bankier die als gevolg van de tegenvallende gang van zaken bij Barings vertrekt. Het meeste opzien baarde maandag het vertrek van Marinus Minderhoud, lid van de raad van bestuur van ING en verantwoordelijk voor Barings. In een opmerkelijk persbericht maakte het financiele concern bekend dat Minderhoud de verantwoordelijkheid voor de tegenvallers bij Barings op zich had genomen.

Bij het vertrek van Bennett legt ING geen verband met de tegenvallers bij de zakenbank. Of het ontslag van Bennett met de lopende reorganisatie te maken heeft, kon een woordvoerder van ING gisteren niet zeggen. “Hij heeft besloten te gaan. Waarom weet ik niet.' Bennetts opvolger Duffy werkt sinds februari bij ING Barings, als personeelschef.

Met name door de tegenvallers bij ING Barings moest ING eerder deze maand haar winstverwachting bijstellen. In plaats van 30 procent denkt het financiele concern dit jaar op een winstgroei van 15 procent uit te komen. ING schat de omvang van de tegenvallers, bijna geheel voor rekening van de bankactiviteiten, op zo'n 1,5 miljard gulden. Vooral in de handel in schuldpapier van (voormalige) snelgroeiende economieen boekte ING Barings grote verliezen. Juist deze zogeheten emerging markets zijn door de financiele crisis in Azie het hardst geraakt.

De Brit David Robins is sinds 1 oktober de hoogste man bij ING Barings. Enkele dagen na zijn aantreden werd bekend dat bij de zakenbank 1.200 van de 9.000 banen worden geschrapt.

Het kostenniveau moet met zo'n 25 procent naar beneden. Robins volgde op zijn beurt weer de Indiase bankier H. Mathrani die na vijf maanden actieve dienst in juni onverwachts opstapte.

ING nam begin 1995 de failliete effectenbank over na malversaties van optiehandelaar Leeson in Singapore. Bij ING Groep is na het vertrek van Minderhoud nu het Belgische bestuurslid M. Tilmant verantwoordelijk voor ING Barings.