Copaco verlaagt winstverwachting

PC-distributeur Copaco stelt de winstverwachting naar beneden bij. Door de omslag van het economische klimaat bespeurt het bedrijf terughoudendheid bij de klanten, waardoor het groeitempo afvlakt.

Ook had de distributeur last van de problemen bij Tulip. Dit merk was goed voor zo'n 5 procent van Copaco's omzet.

De onderneming denkt nu over dit jaar een winst te boeken die 15 tot 20 procent hoger zal liggen dan het jaar ervoor. Begin dit jaar ging het bedrijf bij de introductie op de Amsterdamse effectenbeurs nog uit van een winststijging tussen de 20 en 25 procent.

“We zitten nu precies aan de onderkant van onze oude prognose. De hele markt is iets meer terughoudend. Er wordt wat langer gewikt en gewogen voordat bedrijven orders plaatsen', zegt algemeen directeur J. Reijers in een toelichting op cijfers over het derde kwartaal.

De groei van de beursnieuweling zwakt af. De omzet over de eerste drie kwartalen van dit jaar steeg met 20 procent naar 443 miljoen gulden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De eerste drie maanden dit jaar lag het groeitempo nog op 37 procent. Over het eerste half jaar zakte het tempo naar 24 procent. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zakte de omzetstijging in het derde kwartaal terug naar 13,8 procent. Copaco is vooral actief op de Nederlandse markt. Het bedrijf levert computers aan zo'n drieduizend computerhuizen en dealers.