Bondsdag: Duitsland doet mee met NAVO

De Bondsdag heeft gisteren in Bonn met grote meerderheid ingestemd met Duitse deelname aan een militair ingrijpen van de NAVO in Kosovo. Duitsland zal meedoen met veertien Tornado-vliegtuigen en vijfhonderd soldaten.

Gistermiddag stemden 500 van de 584 aanwezige leden van de Bondsdag in met het voorstel van de scheidende regering van kanselier Helmut Kohl over de Duitse deelname aan NAVO-acties. Er waren 18 onthoudingen en 62 tegenstemmers, onder wie 30 leden van de PDS (van oud-communisten uit de vroegere DDR). De pacifistische afgevaardigde Ludmer Volmer van de Groenen verklaarde tegen te stemmen, omdat een VN-mandaat voor een gewapend ingrijpen van de NAVO ontbreekt. Hij wil niet meewerken aan “uitholling van de Verenigde Naties'.

De oude Bondsdag, die bij de verkiezingen van 27 september is weggestemd, kwam in spoedzitting bijeen. De besluitvorming over NAVO-actie in Kosovo kwam voor Duitsland op een lastig moment, omdat er nog geen nieuwe regering is gevormd. Pas op 27 oktober wordt Schroder tot kanselier gekozen; een dag later wordt een nieuw kabinet geinstalleerd.

De coalitiebesprekingen tussen SPD en Groenen zijn nog volop gaande. Zowel de oude als de nieuwe bondskanselier hecht echter bijzondere waarde aan continuiteit in de buitenlandse politiek. De Amerikaanse president Clinton had Schroder vorige week laten weten, dat de NAVO zonder instemming van Duitsland niet in staat is tot acties over te gaan. Kohl heeft het besluit over Duitse deelname aan NAVO-acties in nauw overleg met de nieuwe kanselier Gerhard Schroder, SPD-partijleider Oskar Lafontaine en de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer van de Groenen genomen. Daarmee ontlastte hij Schroder en Fischer, die vreesden dat de pacifistische fundamentalistische vleugel van de Groenen in een nieuwe Bondsdag zou kunnen dwarsliggen wegens het ontbreken van een VN-mandaat. Schroder zei in het debat Kohl dankbaar te zijn voor de goede atmosfeer waarin de gesprekken met de oude regering hebben plaatsgevonden.