Beeldbuizen Philips: 60 banen weg

Bij een Eindhovense ontwikkelingsafdeling van Philips waar machines worden gemaakt voor beeldbuizenfabrieken verdwijnen zestig van de 325 arbeidsplaatsen. De reorganisatie is nodig in verband met een overcapaciteit op de beeldbuizenmarkt, aldus een woordvoerder van het concern.

Philips wil niet garanderen dat er geen gedwongen ontslagen vallen. “We doen wel ons uiterste best om alle mensen elders een baan aan te bieden. Bij Display Components, het onderdeel waar de fabriek toe behoort, zijn veel vacatures. Er is dus een gerede kans dat dit lukt' meent de zegsman.

Voor bestuurder C. Andriessen van de Unie is dit niet voldoende. “Wij willen meer zekerheid', zegt hij. Volgens hem heeft Philips eerder gezegd dat de overcapaciteit van tijdelijke aard is. “Ik vraag me af of een dergelijke ingreep dan wel nodig is.' Ook CNV Netaal en Elektro wijzen gedwongen ontslagen van de hand. Andriessen denkt dat de reorganisatie gevolg is van een verlies tot 20 miljoen gulden.