Advocaten Jones ruzien om hun geld

Tussen verschillende groepen advocaten van Paula Jones is onenigheid ontstaan, waardoor de onderhandelingen over een schikking met president Clinton ernstig zijn bemoeilijkt. De ruzie gaat over de verdeling van het geld dat Jones bij een schikking zou krijgen.

Jones overwoog haar proces tegen Clinton, die ze beschuldigt van seksuele intimidatie, in te trekken in ruil voor een financiele vergoeding. Die zou moeten bestaan uit betaling van minimaal 700.000 dollar door de president, en een miljoen dollar van de Newyorkse miljonair Abe Hirschfeld. Hirschfeld is bereid Jones een miljoen dollar te betalen om zo het land te verlossen van wat hij “een kinderachtige kwestie over seks' noemt.

Maar terwijl de advocaten van Jones met Hirschfeld over dit aanbod spraken en zich opmaakten om het voor te leggen aan het Witte Huis, mengde een oud- raadsman van Jones zich in de zaak. Joseph Cammarata, die Jones samen met zijn collega Gil Davis tot september 1997 vertegenwoordigde, schreef Hirschfeld dat hij en Davis voor hun werk nog een vordering hebben uitstaan van ten minste 800.000 dollar als er een schikking getroffen wordt. Davis en Cammarata staakten hun werk vorig jaar, nadat Jones een schikking van de zaak, voor 700.000 dollar had afgewezen.

Met de brief van Cammarata viel het schikkingsplan aan duigen. Want ook de huidige advocaten hebben kosten gemaakt: 1,5 miljoen dollar. De conservatieve christelijke organisatie die Jones beloofd heeft om haar advocatenkosten te betalen, het Rutherford Institute, heeft slechts 400.000 dollar betaald.

Door al die advocatenrekeningen zou er niets overblijven voor Jones zelf. Voor de financiele onderhandelingen met haar verschillende groepen advocaten heeft Jones onlangs weer een nieuwe advocaat in de arm genomen, Bill McMillan, de echtgenoot van haar vriendin en media-adviseur Susan Carpenter McMillan. Of ook de McMillans op betaling rekenen is niet bekend.

Hirschfeld wil dat zijn geld alleen aan Jones ten goede komt en niet aan haar advocaten.

Hij zette woensdag druk op de ketel door te verklaren dat zijn aanbod vrijdag zou verlopen. Maar gisteren zei hij Jones toch extra tijd te gunnen.

Of het Witte Huis zal instemmen met de eventuele deelname van Hirschfeld aan een schikking is onduidelijk. Hirschfeld is bepaald geen aanhanger van Clinton en diens medewerkers hebben gesuggereerd dat het Witte Huis zich niet inlaat met wat de miljonair al dan niet aan Jones betaalt.

Dinsdag moeten advocaten van Clinton en Jones verschijnen voor een hof van beroep in St.Paul. Jones heeft het hof gevraagd haar proces tegen Clinton een tweede kans te geven nadat een lagere rechter in april beschikte dat er geen sprake kon zijn van seksuele intimidatie, ook niet als Jones zou bewijzen dat Clinton zijn broek in haar bijzijn heeft laten zakken, zoals ze beweert.