World Online voor 540 mln naar Zwitsers

De Sandoz-Family Foundation neemt voor 300 miljoen dollar (zo'n 540 miljoen gulden) een meerderheidsbelang in de Nederlandse Internetprovider World Online International. World Online zal de kapitaalinjectie van de Zwitserse investeringsmaatschappij gebruiken voor overnames binnen Europa.

Het in Vianen gevestigde World Online is nu actief in Zwitserland Frankrijk, Belgie, Spanje, Denemarken en Spanje. Het bedrijf zoekt expansie in Duitsland, Italie, Oostenrijk, Noorwegen en Zweden. Het bedrijf biedt onder andere e-mail, financiele informatie en interactieve magazines en kranten aan. Aandeelhouders zijn verder Telfort (NS en British Telecom), Reggeborgh Beheer en de Tros.

Als uitvloeisel van de transactie met de Zwitsers krijgt World Online toegang tot het Europese netwerk van lokale inbelpunten van het Britse telecommunicatiebedrijf Interoute, waarin de nieuwe eigenaar een meerderheidsbelang heeft.

Gemeten in abonnees is Interoute de derde telecom-onderneming in Groot-Brittannie, na British Telecom en Cable & Wireless. Volgens World Online biedt de alliantie met Interoute beide ondernemingen de mogelijkheid “een uitgebreid scala aan diensten in heel Europa aan te bieden'.

De Sandoz Family Foundation participeert onder meer in de farmaceutische en grafische industrie en in financiele dienstverlening. De stichting werd in 1964 opgericht door E. Sandoz, zoon van de oprichter van het farmaceutisch concerns Sandoz.

World Online, begonnen in 1996, maakt sinds een jaar winst. Het bedrijf heeft nu 350.000 abonnees en wil er in 2002 acht miljoen hebben. Met het Zwitserse kapitaal noemt directeur Nina Brink de onderneming “klaar om te profiteren van de snelle evolutie die Internet in Europa doormaakt'.