Wereldnieuws

AFKICKCENTRUM - Dinsdag is in St John's in Antigua het afkickcentrum van de Britse rockzanger Eric Clapton geopend. Het centrum, waarvan de kosten ten bedrage van ongeveer 12 miljoen gulden geheel door Clapton werden betaald, beloofde dat `geen drugverslaafde zal worden afgewezen'. Het is het enige afkickcentrum van de Caraiben.

Verslaafden die de 17.000 gulden voor een maand lang afkicken niet kunnen betalen, kunnen een beroep doen op een fonds dat door de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannie wordt gefinancierd. Wel wordt verwacht dat zij na hun afkicken een vrijwillige bijdrage zullen leveren.

Het afkickcentrum, dat naar een oud bluesnummer van Crossroads Center wordt genoemd, telt 36 bedden. Clapton, die zelf lange tijd verslaafd is geweest en op Antigua woont, zal regelmatig zelf werken in de kliniek.

GEDICHT - Een gedicht van de in 1980 overleden Engelse ex-Beatle John Lennon bracht vorige week op een veiling in Londen ongeveer 10.000 gulden op. Het getypte gedicht uit 1969 bestond uit de 104 keer herhaalde tekst `Fuck you'. Lennon schreef het op verzoek van de Engelse Susan Baker, die toentertijd dichteres en manager van de popgroep The Barrow Poets was. Het gedicht, dat zowel door Lennon als door zijn Japanse vrouw Yoko Ono was gesigneerd, ging vergezeld van een handgeschreven briefje waarin Lennon schrijft: “Beste Susan, hier is het gedicht waar je om vroeg. Je kunt het publiceren... Maar maak er geen plaat van, want dan wordt het een lied. OK?'

Volgens de veilingmeester Finan and co wilde de koper van het gedicht anoniem blijven.

RECHTSZAAK - De Franse ex-filmacteur Alain Delon wil met een rechtszaak verhinderen dat de journalist Bernard Violet een biografie over hem schrijft. Volgens Delon zal de biografie hoofdzakelijk uit laster bestaan. Delon baseert zich op zijn oordeel op delen van de biografie die in het Franse tijdschrift Marianne verschenen. Een rechtszaak om publicatie hiervan te verhinderen verloor Delon in augustus.

Volgens Delons advocaat, Jean Braghini, is de biografie `sloopwerk' en zijn de vele details over Delons seksleven een grove schending van de privacy. Naast een verbod eist Delon ook een schadevergoeding van 135.000 gulden van Violet.

Eerder dit jaar maakte Delon bekend dat hij zijn beroep als acteur heeft opgegeven.

Als reden gaf hij dat `hij niets meer te zeggen heeft'.

BENOEMING - De Engelse popzanger Elton John heeft afgezien van zijn benoeming tot vredesboodschapper door de Verenigde Naties. John, die vorig jaar de grootste hit aller tijden haalde met `Candle in the wind', een begrafenislied voor de bij een auto-ongeluk omgekomen Engelse prinses Diana, heeft na lang denken vastgesteld dat hij te weinig tijd heeft om de benoeming recht te doen.

Eerder werden de Amerikaanse ex-bokser Muhammed Ali, de Italiaanse zanger Luciano Pavarotti, de Amerikaanse acteur Michael Douglas en de Amerikaanse ex-basketbalspeler Magic Johnson al benoemd tot vredesboodschappers van de Verenigde Naties.

SKINHEAD - De Engelse prins Charles heeft gedreigd een klacht in te dienen tegen het Engelse dagblad The Mirror wegens een artikel over het kapsel van zijn zoon, prins Harry. Woensdag berichtte The Mirror dat prins Harry en Eton-kostschoolgenoten hadden geprobeerd het kapsel te imiteren van de Engelse voetballer Michael Owen. Maar er ging iets mis en Harry eindigde als skinhead. Bij het artikel plaatste de krant een met de computer vervaardigde foto van prins Harry met een kale schedel.