Tuchteffect

Gebroederlijk zaten de effectenmannen woensdag weer aan tafel. Vertegenwoordigers van de commissionairs, de hoeklieden, de marketmakers analisten, de banken en het beursbedrijf zelf natuurlijk.

Allemaal bijeen om de geboorte van DSI bekend te maken. In goed Nederlands: Dutch Securities Institute. Een instituut dat de effectenbranche integriteitsnormen en kenniseisen oplegt en een openbaar register van werknemers aanlegt die hieraan voldoen. Aanleiding waren diverse zaken van handel met voorkennis en de beursfraudezaak. Wie straks de fout in gaat, wordt `gederegistreerd'.

Twee jaar geleden gaf de effectenbranche het toezicht op de eigen handel uit handen aan beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenverkeer. Zo werd afgerekend met de schijn van het `ons-kent-ons-sfeertje' dat objectieve controle onmogelijk zou maken. Nu gaan de old boys van de effectenwereld elkaar toch weer onderzoeken. Ze gaan hun eigen integriteitsnormen opstellen en hun eigen medewerkers daaraan onderwerpen. Het moet immers beter; het imago van de effectenbranche is beschadigd door al die fraudezaken.

Maar wat gaat er veranderen? Worden de kenniseisen en de integriteitsnormen van DSI hoger dan die de brancheverenigingen momenteel hanteren? De heren, unaniem: “Nee'. Gaat u het DSI-certificaat verplicht stellen? “Nee, dat mogen wij niet.' Wordt u dan niet een papieren tijger? “Nee, want we spreken met z'n allen af om er wat van te maken.' Maar hoe dan? “De tucht van de markt moet zijn werk doen.'

    • Sjouke Rijper