TARTE AU CHOUFLEUR

Het is een aardige bezigheid om bloemkool telkens een ander jasje aan te trekken in de keuken. Ditmaal wordt er een hartige taart mee gemaakt die als voorgerecht kan worden geserveerd maar het ook heel goed doet als hoofdgerecht. In dat laatste geval verdient het aanbeveling er een gemengde groene salade bij te serveren, die bescheiden is aangemaakt met olijfolie extra vierge, middelfijn zeezout en een drupje goede Franse wijnazijn. Rasp eens wat rauwe biet in plaats van peen door de salade voor kleur en crunch.

Bereiding: Maal bloem, boter, zout, en suiker in een foodprocessor tot een fijnkruimig mengsel. Voeg een ei toe en laat de machine doordraaien tot het deeg samenklontert. Voeg het bijeen tot een bal en leg het deeg tussen twee grote vellen plastic folie die met bloem werden bestoven. Rol het deeg uit tot een lap van circa 30 cm doorsnede.

Vet een taartvorm van 24-26 cm doorsnede dun met boter in en stuif er een waasje bloem over. Bekleed de vorm met het deeg, snijd overhangend deeg weg en zet de vorm, afgedekt met folie, minimaal 1 uur (of tot gebruik) onderin de ijskast. Halveer de plakjes Gruyère en leg de helft onderin de beklede taartvorm. Bestrijk de opstaande rand van het deeg met wat melk. Snijd de bloemkoolrozetten horizontaal doormidden, schik ze op het deeg en strooi met wat zout en nootmuskaat over.

Leg de rest van de plakjes kaas tussen de bloemkool. Klop 3 eieren los samen met de room, 1/2 dl melk, snufje zout en nootmuskaat. Giet dit over de bloemkool en bestrooi het geheel met geraspte Gruyère. Bak de taart iets onder het midden van een voorverwarmde oven (225 graden C) gedurende 40-45 minuten, of tot het deeg gaar is en het oppervlak mooi goudbruin. Snijd de bloemkooltaart aan tafel in punten.

    • Florine Boucher