Snoep! Brinta! Croissants! Struifei!; Uitslag Ontbijt-prijsvraag

Kinderpagina-lezers ontbijten goed. Dat blijkt uit de honderden brieven die we kregen op de vragen, een paar weken geleden op deze pagina: wat eet je 's ochtends, en hoe ziet je ideale ontbijt eruit? Deze ontbijtkwestie stelden we aan de orde na berichten over het moeizame ontbijtgedrag van kinderen: drie van de tien Nederlandse kinderen willen 's ochtends niet ontbijten, volgens onderzoekers: ze hebben geen tijd of geen zin. En daardoor zitten die kinderen met een lege maag suf en chagerijnig op school. Volgens de eetgedrag-onderzoekers is dit een `wereldwijd' probleem.

`Ik eet zowat nooit 's ochtends', schrijft Kim Zwart uit de hoogte klas van de christelijke basisschool Halverwege uit Halfweg. Ze heeft vaak geen tijd, omdat ze zich verslaapt, schrijft ze. Als ze wel op tijd wakker is, neemt ze een `krekker met smeerkaas' en een kopje thee. Ze is de enige van de honderden inzenders die zegt dat ze amper ontbijt.

Er is wel ander ontbijtleed, dat wordt veroorzaakt door dieet. `Mamma werd twee jaar geleden ziek en ze moest een heel streng dieet. 's Morgens moest ze havermout in water gekookt zonder suiker als ontbijt. Af en toe vonden we een hapje wel lekker,' schrijft Laura van Bezouwen (11) uit Rotterdam `maar toen pappa aan die verdomde het Montignac-dieet ging doen moesten wij ook havermout in water gekookt zonder suiker voor het ontbijt.' Na veel strijd en gezeur mogen de kinderen daar nu weer brood voor het ontbijt, maar met een bakje fruit erbij.

Charlette van 't Wout (net 11) uit Arnhem moest zelf op een streng dieet: geen suiker, geen gist en zoetstoffen, waardoor ze yoghurt, zuurdesembrood en suikervrije cornflakes at 's ochtends. Nu mag ze al wel weer lichtbruine boterhammen eten. Ook Babette Fonkert (8) uit Deil wordt geplaagd door een dieet. Ze mag niet meer dan twee boterhammen 's ochtends. Terwijl ze 's ochtends juist zo graag `een volle maaltijd' wil nemen. Bij Sophie Groote uit Eelde was precies het tegenovergestelde aan de orde. Zij was te mager. Haar ouders zeiden: je moet maar pap gaan eten. En nu eet ze elke ochtend met veel plezier een bord vol havermout. `Heel lekker en gezond.' `Ik eet niet graag iets anders,' schrijft ze, `ik hou van pap.' Daarmee is ze, blijkt uit de brieven een uitzondering. Dat weet ze zelf ook wel: `Ik raad het de andere kinderen ook aan: eet Brinta! Maar ja, ze houden niet van pap.'

De meeste kinderen eten brood of crackers of beschuit als ontbijt.

Sommige kinderen eten speciale broodsoorten: zo eet Joyce Huisman (13) uit Beekbergen soms `eigen gebakkenbrood van oma: dat brood is bij geen bakker te koop.' Dat is haar lekkerste ontbijt, zegt ze. Afra Stephan (13) uit Maurik vindt `oerbrood' het lekkerst - elke zaterdag gaat de familie Stephan naar de markt in Wageningen om daar oerbrood te kopen. `Mijn moeder,' schrijft ze, `vindt dat we gezond moeten eten. Ze zou het nooit goed vinden als ik bijv. een zak vol drop helemaal leeg zit te eten.' Eva Euwe (10) uit Amsterdam eet het liefst `dik Zwitsers brood' en een struifei: `dat is een ei dat moet je in de koekenpan doen als het goed geklopt is'.

Veel scholen hebben meegedaan aan onze ontbijt-wedstrijd. We kregen inzendingen van onder andere het Veluws college Cortenbosch, de katholieke basisschool Sint Lidwina uit de Watergraafsmeer in Amsterdam, de christelijke scholengemeenschap Veenendaal, het Onze Lieve Vrouwe-lyceum in Breda, de openbare scholengemeenschap Echnaton in Almere, de Dwalinstee van de Hobbistee in Eemnes - en nog meer andere schoolinzendingen, te veel om op te noemen. Veel leraren gebruikten de ontbijtkwestie-vraag om kinderen een brief te laten schrijven. Dat leverde stapels keurige en leuke brieven, en ook brieven van kinderen die niet zozeer met lange tanden een ontbijt eten, maar met lange tanden een brief schrijven. Zo eindigt Bram Bel (leeftijd en woonplaats onbekend) zijn vijfregelige briefje (`Ik zou bij mijn ontbijt graag de Donald Duck willen lezen') met de mededeling `Ik hoop erg dat ik de prijs win'. En dan komt het eerlijke naschrift: `P.S. Ik had hier geen zin in dus ik heb niet erg mijn best gedaan.'

De meesten hebben wel hun best gedaan, zoals ook veel leerlingen van de Dieverse vestiging van de regionale scholengemeenschap Stad en Esch.

Origineel was dat veel kinderen van die school niet alleen beschreven wat hun ideale ontbijt was: vooral veel croissantjes - `lekker smeujeruge crosantjes' (Heinze Middelaar, 11, Eemnes) - en halfzachte eitjes, maar ze gaven ook steeds een plek er bij aan, waar ze ideaal wilden ontbijten. Bijvoorbeeld bij hun paard in de stal, of in een zonovergoten weiland met ponies erin. Monique Schotanus uit Hoogersmilde stuurde zelfs een foto mee van een Schots kasteel, dat voor de gelegenheid uit moest kijken over de Middellandse Zee, en dan moest de mooie voetballer Dani mee-eten. Dat is haar droomontbijt. En Martine Huisman (13) uit Dwingeloo zwemt graag, en wilde graag een onderwater-ontbijt in een speciale glazen bol. Op de Klaverweide-school in Noordwijk gaven ze ook zulke ontbijtsuggesties: boven op de hoogste flat in Rotterdam (Lionel) of in de Arena, met de Ajax-spelers (Rajiv).

Zelfs uit Nigeria kregen we ontbijt-post, van de Nederlandse kinderen daar op de Rumukorsche school. De meeste kinderen daar, uit de stad Port Harcourt eten 's ochtends dingen als choco crispies of cornflakes. Hoewel Xiomara van der Zon (9) 's ochtends een toostje met gesmolten kaas eet. En in het weekeinde eten de meeste Nederlandse kinderen in Nigeria, net als hun leeftijdgenoten in Nederland, vaak een uitgebreid ontbijt. Overigens deed een leerkracht van de scholengemeenschap Hoeksche Waard, D. van Oortmerssen een klein ontbijt-onderzoekje, met de volgende uitkomst: van de ondervraagde 22 mavo-leerlingen ontbeten er 9 door de week niet, van de 32 havo-leerlingen 8 niet, en van de 32 vwo-leerlingen kwam er maar een zonder ontbijt naar school.

Voor verschillende kinderen ziet het ideale ontbijt er uit als een berg snoep: `hele liters cola met veel repen chocola, lange slierten drop, kilometers lange spek, veel patat met bergen mayonaise, en naast mijn bord liggen honderden zakken snoep en dan zit ik aan tafel op een meters hoge snoepstoel, naast mij ligt mijn snoephond en mijn chocolade kat (-) en als ik op een spektoesteldruk komen de bediendes (helemaal van drop) aanlopen met en schaal die is gemaakt van grote lange zure matten (-) en dan ga ik naar bed en dan droom ik dat ik morgen lekker weer zoveel kan eten.' (Maike Burmann, Halfweg).

Meer kinderen hadden zulke prachtige snoepfantasieen. De 7-jarige Nanne de Viet uit Utrecht stuurde zelfs een recept voor een ideaal ontbijt mee. En daarmee wint hij het Kinderpagina-ontbijt in een hotel ergens bij hem in de buurt, dat in overleg met zijn ouders gekozen wordt. Het winnende ontbijtrecept, op een vouwblaadje geschreven gaat zo: `Een eetlepel suiker. Doe dat in een beker met 3 cm water. Roer dat doorelkaar en dan nog een helft ontbijtkoek en een beetje musli, wat siroop en klaar.' Maar Nanne heeft een gedeelde eerste prijs. Want ook de 13-jarige Deirdre ten Berge uit Diever wint een Kinderpagina-hotelontbijt. Zij was de enige die een gedicht instuurde, met de prachtige beginregels `Ik wou dat ik een trogje had/ om 's ochtends uit te eten.'

    • Paul Steenhuis