Schaatswereld verdeeld door shirtreclame; Profs klagen KNSB aan

Drie weken voor de seizoenstart is er ruzie in de Nederlandse schaatswereld. De schaatsbond (KNSB) en de vorige maand opgerichte Vereniging van Professionale Schaats Teams (VPST) staan lijnrecht tegenover elkaar. De belangenvereniging van de schaatsprofs heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en overweegt bovendien juridische stappen tegen de KNSB.

Een woordvoerder van de profclub noemde de KNSB gisteren op een persconferentie in Nieuwegein “ouderwets, feodaal, en onfatsoenlijk'. De schaatsbond liet weten een juridische procedure met vertrouwen tegemoet te zien. “Wij zijn niet bang', reageerde een KNSB-woordvoerder.

De klacht die de schaatsprofs bij de NMa indiende, spits zich toe op vier punten. De positie van de KNSB in het Nederlandse hardrijden op de schaats is te dominant. De schaatsbond bedrijft oneerlijke concurrentie. De schaatsbond beperkt de bewegingsvrijheid van topschaatsers. En de schaatsbond beknot volgende de schaatsprofs de financiele, commerciele en maatschappelijke ontplooiing van toprijders.

In de Vereniging van Professionele Schaats Teams zijn verenigd Sanex (Rintje Ritsma, Marianne Timmer, Martin Hersman), SpaarSelect (Gianni Romme, Bob de Jong) en Unit 4 (broers Rykkje). Voorzitter is Jos Vaessen, bekend uit de motorsportwereld. Vaessen trad drie jaar geleden ook al op voor de commerciele ploeg van Ritsma.

Reclame-uitingen op de wedstrijdpakken vormen de kern van het conflict. De VPST kwam er achter dat bij grote wedstrijden alleen pakken met reclame van de bondssponsors zijn toegestaan. Wie ze niet draagt, doet niet mee. Vaessen: “De bond heeft zelf ook een ploeg waarin rijders dezelfde contracten hebben als elders. De kernploeg heeft geen inhoud meer.'

Op de persconferentie van de VPST hingen gisteren vier schaatspakken aan de muur, alle met verschillende reclame op de blauwe broekspijpen, de oranje borst en de witte mouwen. Vaessen: “Dit is eigenlijk de wens van de gedachte. Schaatsen heeft een nieuwe markt gekregen vanuit het bedrijfsleven. De sport zou zich hierover moeten verheugen, maar in plaats daarvan hanteert de bond regels van 25 jaar oud.'

Voorzitter Wim Schenk van de schaatsbond noemde de kritiek van Vaessen “goedkope kretologie'.

“Ik hoor dit soort dreigementen al drie jaar van Vaessen. Ik vind dat hij ermee moet ophouden of ze eens ten uitvoer moet brengen.'

Voor Schenk is de VPST geen belangenvereniging van topschaatsers maar van geldschieters van priveploegen. “, Het zijn Easy Riders. Ze profiteren kortstondig van een paar toppers maar hebben geen enkel beleid, geen structuur, doen niets aan opbouw en koesteren zelfs geen toekomstfilosofie.'