Rente Verenigde Staten kwart procent omlaag

De Amerikaanse rente is gisteren onverwacht verlaagd. De Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, verruimde de geldhoeveelheid die de geldmarktrente effectief een kwart procent lager brengt op 5,0 procent.

Ook het Amerikaanse disconto ging met een kwart procent lager tot 4,75 procent. Het besluit van gistermiddag kwart over drie Amerikaanse tijd leidde tot een juichstemming op de financiele markten. Het Dow Jones industrieel gemiddelde schoot 330 punten, ofwel 4,15 procent, omhoog tot bijna 8.300. Ook de obligatiekoersen stegen tot recordhoogten en deden het rendement dalen tot 4,97 procent.

Banken volgden de Fed onmiddellijk door het verlagen van de prime-rate, de rente waartegen ze leningen geven aan hun beste klanten. Analisten haastten zich hun winstprognoses voor de komende maanden en het volgend jaar bij te stellen.

Dat de rente verder zou worden verlaagd stond al vast maar in dit stadium kwam de bekendmaking toch nog onverwacht. De verrassende stap ging vergezeld van een verklaring door de Fed, die ruim twee weken geleden de rente ook al met een kwart procent had verlaagd. “Groeiende voorzichtigheid bij leners en onzekere omstandigheden op de financiele markten in het algemeen zullen de vraag in de toekomst waarschijnlijk beperken', aldus de Fed. “Tegen deze achtergrond wordt een verdere verruiming van het monetair beleid gerechtvaardigd geacht om economische groei in een klimaat van beperkte inflatie te stimuleren.'

Economen verwachten dat de Fed verder zal gaan met het verlagen van de rente waarschijnlijk al op de volgende vergadering van de FOMC (Federal Open Market Committee), het beleidsbepalend comite van de Fed, op 17 november.

Het is voor het eerst sinds voorjaar 1994 dat de Fed het ongebruikelijke besluit nam om buiten een reguliere FOMC-vergadering om het renteniveau te veranderen.

De verlaging van de rente maakt volgens commentatoren duidelijk dat de Fed er alles aan zal doen om de economische groei in de VS gaande te houden.

“De Fed is er duidelijk van overtuigd dat een doortastende verlaging nodig is om de financiele knelpunten in de economie op te lossen', aldus econoom Gerald Cohen van zakenbank Merrill Lynch. Volgens Cohen zal nog dit jaar de rente met nog eens een half procent worden verlaagd.

    • Lucas Ligtenberg