Pronk ziet soberheid als ijkpunt

Minister J.Pronk (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) heeft gisteren soberheid en voorzorg tot ijkpunten voor zijn beleid van de komende jaren verheven. Daarmee kan volgens hem ook toekomstige generaties een kwalitatief hoogstaand bestaan worden gegarandeerd.

In het kader van de door hem bepleite soberheid viel hij gisteren tijdens de bespreking van zijn begroting een advertentie aan in De Telegraaf van vorige week. De advertentie bestond uit acht pagina's bedankjes van het telecombedrijf Libertel naar aanleiding van zijn miljoenste klant. “Ik vind dat mateloos, niet sober', aldus Pronk. “Iets dergelijks is het tonen van economisch gedrag dat weinig besef toont van grenzen.'

Eerder had het Kamerlid Van Wijmen (CDA) vliegreizen naar de stranden van de Dominicaanse Republiek al ter discussie gesteld. Hij liet doorschemeren dat grote verspilling te vinden, omdat er ook wel dichterbij huis mogelijkheden voor hetzelfde tijdverdrijf zijn te vinden. Pronk sprak zijn instemming daarmee uit. Dit leidde tot een scherpe reactie van het VVD-Kamerlid Klein Molekamp. “Gaat de minister nu bepalen of het zinvol is dat ik voor een vakantie naar de Dominicaanse Republiek ga, of mag ik dat zelf bepalen? Gaat de minister bepalen of het zinvol is dat ik een advertentie plaats?'

Pronk gaf vervolgens aan dat hij niet met verbodsbepalingen wil komen maar zulke kwesties wel aan de orde zal blijven stellen.

De Tweede Kamer en de minister slaagden er niet in de behandeling van de begroting geheel af te ronden. Dat gebeurt na het herfstreces van de Kamer.