`Philips verlaat partner Lucent in zaktelefoons'

Philips staakt naar alle waarschijnlijkheid de gezamenlijke productie van mobiele telefoons met het Amerikaanse Lucent. Het gisteren aangekondigde vertrek van Philips-bestuurder Doug Dunn van het onderdeel Consumentenelektronica zou hiermee direct verband houden.

Dit hebben verschillende bronnen vanochtend bevestigd. Het concern weigert commentaar en wil pas aanstaande donderdag, bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers, met een toelichting op de toekomst van de gezamenlijke onderneming Philips Consumer Communications (PCC) komen.

Insiders gaan ervan uit dat Philips een nieuwe partner zoekt in de moeilijke, zeer concurrende markt voor mobiele telefoons. In de eerste zes maanden leverde de samenwerking met Lucent een verlies op van circa 500 miljoen gulden. In het vorig jaar opgerichte PCC heeft Philips een belang van 60 procent en Lucent 40 procent.

Totdat Roel Pieper dit voorjaar toetrad tot de raad van bestuur van Philips gold Dunn als een van de belangrijkste kandidaten voor de opvolging van president Cor Boonstra. De Brit trad in 1993 in dienst van Philips als voorzitter van de divisie halfgeleiders. Deze groeide snel uit tot de grootste winstmaker bij het elektronicaconcern. In het voorjaar van 1996 stapte hij over naar de divisie Sound & Vision (televisies en audioapparatuur).

Doug Dunn heeft “besloten het bedrijf te verlaten en zich met andere activiteiten te gaan bezighouden', aldus Philips gistermiddag in een geschreven verklaring. Adri Baan zal vanaf 1 november zijn verantwoordelijkheden overnemen. De portefeuille van Pieper, bij Philips al verantwoordelijk voor technologie, strategie en planning, wordt aangevuld met de huidige activiteiten van Adri Baan, te weten Business Electronics, gehoorapparaten en Philips Machinefabrieken.

Vakbondsbestuurder D. Hermes van De Unie vindt de verliezen van PCC reden om de samenwerking met Lucent stop te zetten. “Dat werd hoog tijd. De vraag is wat Philips nu met mobiele telefonie gaat doen. Boonstra heeft altijd gezegd dat die van belang is voor de toekomst van andere sectoren. Ik verwacht niet dat deze activiteit wordt gestaakt.'