`Paula Jones moet kiezen of delen'

Het geduld van de Newyorkse miljonair Abe Hirschfeld met Paula Jones is bijna op. Hirschfeld, een excentrieke onroerendgoedmagnaat met een liefde voor publiciteit, heeft Jones begin deze maand een miljoen dollar geboden als ze haar rechtszaak tegen president Clinton opgeeft of een schikking treft.

Maar, zo heeft hij zijn aanbod deze week nader toegelicht, dan moet ze niet langer wachten en vandaag op het aanbod ingaan. “Ik ben het wachten zat, en de rest van het land ook', aldus Hirschfeld in een schriftelijke verklaring. De 79-jarige Newyorker, die zijn fortuin heeft vergaard met de bouw van parkeergarages, zegt er niet op uit te zijn om Clinton te helpen. Hij wil Amerika verlossen van het schandaal dat aan de wortel staat van de affaire-Lewinsky en daarmee ook van het impeachment-onderzoek in het Congres. Hirschfeld vindt dat Clinton moet aftreden, terwijl de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr benoemd zou moeten worden tot lid van het Hooggerechtshof.

De advocaten van Paula Jones onderhandelen met de raadslieden van Clinton over een schikking van de zaak. Jones beschuldigt Clinton ervan dat hij zich in 1991 seksueel aan haar heeft opgedrongen. Hij was destijds gouverneur van Arkansas, zij een lagere ambtenaar van de staat. Het proces was van de baan, nadat een rechter op 1 april had geoordeeld dat Jones (zelfs ze zou kunnen bewijzen dat het voorval had plaatsgevonden) niet aannemelijk kon maken dat ze door Clinton in haar loopbaan gedwarsboomd was. Jones is daartegen in beroep gegaan.

Clinton zou bereid zijn om de zaak voor 700.000 dollar te schikken. Jones vraagt een miljoen en heeft haar eis van een verontschuldiging van de president laten vallen. Haar advocaten zoeken naar mogelijkheden om het aanbod van Hirschfeld te combineren met het bedrag van Clinton.