Parasollen verschnitzelen; Paddestoelen zoeken 3 en slot

Zwam is een ander woord voor schimmel en dus ook voor paddestoel. En iemand die een hoop onzin kletst is een zwamneus.

Eigenlijk ben ik ook een soort zwamneus, omdat ik graag neus naar zwammen. Het is echt niet waar dat zwammen alleen maar stinken; sommige zwammen hebben een heerlijke nootachtige geur waarvan je in het bos al gaat watertanden. Je kunt haast niet wachten om met je oogst naar huis te gaan en die zwammen in de pan te bakken.

Een hele goede paddestoel om te bakken is de parasolzwam. Als je hem ziet staan, dan weet je meteen waarom hij zo heet: hij heeft een hele lange dunne steel en een hele grote hoed, zo groot dat hij officieel De Grote Parasolzwam heet. De parasolzwam heeft geen buisjes, maar lamellen onderaan zijn hoed. Die lamellen zitten daar niet voor niets: daar bewaart de padde-stoel zijn sporen. De sporen van een paddestoel kun je vergelijken met de zaadjes van een plant: daar komen weer kleine paddestoeltjes uit.

De hoed van de parasolzwam heeft een heel mooi patroon, veel mooier dan de parasollen die je in een tuincentrum kunt kopen. Precies middenin zit een bruine vlek en daaromheen zitten allemaal bruine schubben, die naar de rand toe steeds lichter bruin worden. Trouwens, als het een hele jonge parasolzwam is, die net met zijn kop uit de grond steekt, dan is de hoed nog niet open en lijkt hij precies op een stokje om mee te drummen.

Er zijn een paar andere zwammen die erg op de Grote Parasolzwam lijken, dus zal ik jullie vertellen hoe je zeker kunt weten dat je de goede hebt gevonden en hem gerust kunt plukken en opeten. De enige echte, ware Grote Parasolzwam heeft om zijn steel een ringetje dat je op en neer kunt schuiven, net als bij een parasol. Als je dus een zwam hebt gevonden met een ring die vastzit, heb je pech, want dan is het een andere zwam en moet je hem laten staan.

Mijn lievelingsmanier om een parasolzwam te bereiden is hem te bakken als een schnitzel, zodat hij een krokant korstje krijgt, maar misschien weet meneer Mechanicus nog wel andere manieren om een lekkere zwamhap te koken. Mijn recept: haal de steel van de zwam (die is heel taai) en snijd de hoed in vier gelijke stukken. Wentel de zwamplakken in wat bloem of paneer-meel en daarna in een schaaltje met melk, waar je een ei doorheen hebt geklopt. Dan bak je de parasolschnitzels in de hete olie tot ze aan beide kanten bruin zijn.

Ga maar gauw kijken of je ergens een parasol ziet groeien. Als het regent mag je hem gerust de Grote Parapluzwam noemen.

    • Ria Loohuizen