OMARA PORTUONDO & CHUCHO VALDES

Alsof hij net uit een kooi is ontsnapt, zo speelt pianist Chucho Valdes op Bele Bele en La Habana. Die gretigheid is opmerkelijk omdat uitgerekend hij met zijn groep Irakere regelmatig door de wereld toerde, ook toen Cuba nog bijna potdicht zat.

Misschien is het vrij zijn van leiderschapsverplichtingen de oorzaak van Valdes' uitgelatenheid of de voortreffelijke begeleiding van bassist Alain Perez Rodriguez en de percussionisten Roberto Vizcaino Guillot en Raul Pineda Roque. Men kan zeggen dat Valdes af en toe wat noten te veel speelt maar er staat veel moois tegenover, bijvoorbeeld in `Con Poco Coco', een intense improvisatie die aan Coltrane's `Giant Steps' refereert.

Op Desafios speelt Valdes op een zeer doorleefde Steinway als begeleider van de bejaarde zangeres Omara Portuondo, een unieke combinatie, al was het maar omdat Cubaanse muziek zonder slagwerk uiterst zeldzaam is.

Bij de Buena Vista Social Club, waarmee Portuondo onlangs in Nederland was, hingen haar bijdragen er een beetje bij. Hier schittert zij echter als een oude vorstin, `Indestructible', zoals het tweede lied heet. Het bijzondere van Portuondo is niet haar stevige contra-alt, maar steekt in haar genuanceerde en doorleefde voordracht bijvoorbeeld in een stuk als `Si te Contara'. Men denke aan `Ne me quitte pas' van Jacques Brel; dat niveau en die intensiteit.

Wie vanavond Crossing Border in Den Haag bezoekt, mag zich dit duo (als opening in de PWA-zaal) niet laten ontgaan.

    • Frans van Leeuwen