Nobelprijs Noord-Ierse vredestichters; Voor Trimble en Hume

De Noord-Ierse politici John Hume en David Trimble hebben vandaag de Nobelprijs voor de Vrede gekregen voor hun inzet een vreedzame oplossing te vinden voor het dertigjarige conflict in Noord-Ierland.

Hume (61) is een van de belangrijkste architecten van het vredesakkoord voor Noord-Ierland van 10 april 1998. Hij is leider van de Social Democratic and Labour Party (SDLP), de grootste katholieke nationalistische partij, die voor aansluiting bij de Ierse republiek is. David Trimble (54) geeft leiding aan de Ulster Unionist Party (UUP), de belangrijkste protestantse partij, die de banden van de provincie met Londen wil behouden. Bij het conflict in Noord-Ierland zijn meer dan 3.500 mensen om het leven gekomen.

Hume zei vanmiddag de prijs te beschouwen als een “zeer krachtige internationale goedkeuring van het vredesproces in Noord-Ierland'. “Ik denk dat de aankondiging van vandaag van het Nobelcomite ons vredesproces enorm versterkt omdat het iedereen vertelt wat de wereld op onze straten wil zien', zei Hume tijdens een persconferentie in Belfast.

De Nobelprijs van 960.000 dollar gaat voorbij aan Gerry Adams, leider van Sinn Fein, de politieke vleugel van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA). De voorzitter van het Nobelcomite, Francis Sejersted, wilde vanmiddag niet ingaan op de vraag waarom Adams gepasseerd is. “Ik kan alleen herhalen dat veel mensen hebben bijgedragen aan dit proces, niet in de laatste plaats Gerry Adams.' Sinn Fein feliciteerde vanochtend de prijswinnaars. “Wij zijn net als de republikeinen vertegenwoordigd in dit huldeblijk en kunnen erin delen' aldus een woordvoerder.

De Britse premier Blair prees de prijswinnaars vanochtend. “Er zijn geen waardiger winnaars denkbaar dan David Trimble en John Hume', aldus Blair. “Dit is een erkenning voor hun moed en leiderschapskwaliteiten die zo essentieel waren bij het aanleggen van de weg naar vrede.' Hij zei te hopen dat de prijs “een aanmoediging' is voor de partijen in Ulster “te helpen met het opruimen van de laatste hindernissen' voor een definitieve vrede.

Blair doelde op de stagnerende ontwapening van gewelddadige katholieken en protestanten. Premier Trimble weigert haast te maken met het toekennen van ministersposten aan Sinn Fein in de nieuwe Noord-Ierse regering, zolang de IRA geen geweren en springstoffen inlevert.

Volgens de jury was John Hume “voortdurend de duidelijkste en meest consistente Noord-Ierse politieke leider in zijn werk voor een vreedzame oplossing (...) Als de leider van de traditioneel belangrijkste partij in Noord-Ierland toonde David Trimble grote politieke moed, toen hij in een kritieke fase van het proces oplossingen bepleitte, die leidden tot een vredesovereenkomst.' (Reuters, AP)