Nieuw beroep Fortis op kapitaalmarkt

Fortis doet alsnog een beroep op de kapitaalmarkt om de aankoop van het resterende belang in de de Belgische ASLK Bank te financieren. Twee weken geleden trok het Belgisch-Nederlandse financieel conglomeraat het plan voor een emissie in wegens de onrust op de financiele markten.

Dit keer gaat het niet om aandelen maar om een converteerbare obligatielening, die kan worden omgezet in aandelen. De omvang ervan is met 1 miljard gulden aanzienlijk kleiner dan de vier miljard die Fortis vorige maand wilde ophalen. De looptijd van de lening bedraagt vijf jaar.

Door de onzekere situatie op de beurzen kan waarschijnlijk alleen vandaag op de lening van de Nederlandse holding Fortis Amev ingeschreven worden. “Gezien de recente volatiliteit in de financiele markten wereldwijd zal de inschrijvingsperiode naar verwachting van korte duur zijn', aldus Fortis.

Op een goed gestemd Damrak reageerden beleggers allerminst enthousiast op het nieuws. In drukke handel verloor het aandeel Fortis Amev vanochtend ruim 3 procent op 111 gulden, om later weer iets te herstellen tot 112,90 gulden.

De couponrente op de lening ligt tussen de 2,5 en 2,75 procent. Eigenaren van de converteerbare obligaties krijgen bij omwisseling een premie van 22 tot 26 procent bovenop de nog vast te stellen prijs van de lening, aldus Fortis.

Aanhoudende koersdalingen deden de bank-verzekeraar er twee weken geleden toe besluiten de aandelenemissie in te trekken. Op de dag dat Fortis Amev de emissie schrapte, bedroeg de koers van het aandeel 82 gulden. Nu ligt de prijs bijna 40 procent hoger.