Mijnbouwgigant met zetel uit Zuid-Afrika; Anglo: streep door verleden

De Zuid-Afrikaanse mijnbouwgigant Anglo American Corporation gaat fuseren met zijn in het buitenland opererende zusterbedrijf Minorco. Het concern verplaatst het hoofdkantoor van Johannesburg naar Londen en krijgt daar ook zijn belangrijkste beursnotering.

Met deze gisteren bekend gemaakte beslissing komt een eind aan een periode van 81 jaar waarin Anglo American het hart vormde van het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven. Het concern wil met de maatregel een definitief einde maken aan het internationale isolement dat was gegroeid tijdens de apartheid.

Minorco is een in Luxemburg gevestigde investeringsmaatschappij die zich in de jaren tachtig ontwikkelde tot de buitenlandse tak van Anglo American. Het concern zelf kon vanuit Zuid-Afrika niet internationaal opereren wegens de vijandigheid tegen de apartheid.

“Vandaag markeren we het eind van de financiele structuren die ons waren opgelegd door het onaanvaardbare verleden van de apartheid', verklaarde gisteren Anglo-topman Julian Ogilvie Thompson.

De plannen hebben de instemming van de Zuid-Afrikaanse regering en de centrale bank.

De leider van de mijnwerkersvakbond, James Motlasi is minder positief. “De verhuizing naar Londen, nog maar vier jaar na het verdwijnen van het apartheidsbewind, geeft een verkeerd politiek signaal.'

Minorco is al voor 46 procent eigendom van Anglo American. De rest is in handen van gelieerde Zuid-Afrikaanse partijen, zoals het diamantbedrijf De Beers met 23 procent en de familie Oppenheimer de oprichters van Anglo American, met 7,8 procent. Anglo American wordt volledig eigenaar van Minorco via een aandelenruil ter waarde van 10 miljard dollar (18,5 miljard gulden). De Beers krijgt in de nieuwe onderneming een belang van ongeveer 40 procent.

Door de fusie ontstaat een van de belangrijkste mijnbouwondernemingen ter wereld, met grote belangen in onder meer goud, platina, basismetalen, diamant steenkool en bosbouwproducten.

De jaaromzet bedraagt 16,3 miljard dollar (30 miljard gulden).

Voor de fusie tot stand komt, worden enkele belangen afgestoten. Zo verkoopt Anglo American zijn deelneming in South African Breweries, de op drie na grootste bierproducent ter wereld.

Minorco ontdoet zich van het belang van 30 procent in het Amerikaanse bedrijf Engelhard (chemie en edele metalen) en de kunstmestproducent Terra Industries. (Reuters, KRF, ANP)