`M-Oosten heeft te veel tijd verloren'; Clinton opent top

De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft gisteren topoverleg met de Israelische premier, Benjamin Netanyahu, en de Palestijnse leider Yasser Arafat geopend met een oproep aan de deelnemers de 19 maanden oude impasse in het vredesproces te doorbreken.

“Er is al te veel tijd verloren', aldus Clinton. Formeel is er geen einddatum voor het overleg, dat plaatsheeft in Wye Plantation bij Washington, maar de Amerikaanse onderhandelaars zouden ervan uitgaan dat er zondag een nieuw akkoord moet zijn. Clinton onderstreepte gisteren echter dat “er hard gewerkt moet worden' voordat overeenstemming mogelijk is. Heikel punt bij de onderhandelingen zijn de voorwaarden in ruil waarvoor Israel 13,1 procent van de Westelijke Jordaanoever overdraagt aan de Palestijnen.

Volgens een Amerikaanse woordvoerder gingen de besprekingen gisteren van start in een “constructieve en pragmatische sfeer'. Volgens Palestijnse bronnen bij het overleg kwam het echter al na enkele uren tot een felle discussie over de kwestie van veiligheid na aldus de Palestijnen, een “provocerende opmerking' van een Israelische functionaris.

Clinton sprak gisteren afzonderlijk met Netanyahu en Arafat. De drie leiders dineerden vervolgens gezamenlijk, waarna Clinton terugging naar Washington. Waarschijnlijk komt hij morgen terug naar Wye Plantation voor informeel overleg met Netanyahu en Arafat. Morgen kunnen er geen formele sessies worden gehouden omdat de joodse delegatie dan niet mag onderhandelen.

Onze correspondent voegt hieraan toe: De parlementarier Benni Elon, van de nationalistische Moledet-partij (Vaderland) heeft gisteren samen met circa twintig religieuze studenten in Oost-Jeruzalem bezit genomen van wat volgens hem een oude synagoge is. Palestijnse leiders beschuldigden de Israeliers ervan de spanning in Jeruzalem op te drijven om de top in Wye Plantation te torpederen. Volgens Elon staat de synagoge in een oude joodse buurt in Sheikh Jarrah. De politie gaat na of de eigendomspapieren van het leegstaande gebouw die door Elon werden getoond, echt zijn.