Lichtkrant uit na schuttingtaal

Kort na de installatie van een lichtkrant heeft de gemeente Leidschendam het openbare medium weer uitgezet na klachten over grof taalgebruik.

Schuttingwoorden, racistische moppen, vloeken en schunnige teksten. De lichtkrant, als kunstwerk geplaatst in een tunnel onder de A4 bij Leidschendam, werd veelvuldig gebruikt.

“Misbruikt', zegt de gemeente Leidschendam. De krant, waar mensen uit de hele wereld via Internet teksten naar toe konden sturen, had wel als doel een openbaar medium te zijn, maar “iedereen, dus ook kinderen, kwamen door die tunnel en zagen daar smerige teksten'.' Enkele Leidschendammers namen aanstoot aan de teksten en klaagden.

De gemeente besloot daarop de lichtkrant uit te zetten en wil deze pas weer aandoen als grof taalgebruik kan worden geweerd. “Een zwaar besluit', zegt de maker van het kunstwerk H. Muller. “De pornografische teksten die op de lichtkrant verschenen, kom je in ieder boek of iedere krant tegen.' Hij vindt bovendien dat van de twaalfhonderd boodschappen die de afgelopen maand op de lichtkrant verschenen, slechts een deel aanstootgevend was. Boodschappen, oproepen en liefdesverklaringen werden ook via de lichtkrant verspreid.

De gemeente heeft de kunstenaar gevraagd een censuurlijst in te bouwen, zodat schuttingwoorden en racistisch taalgebruik kunnen worden geweerd. Muller vindt dat het kunstwerk hierdoor zijn openbaarheid verliest. Hij stelt voor een filter in te bouwen waarmee klagers woorden die zij aanstootgevend vinden een maand lang de toegang tot de lichtkrant kunnen weigeren. “Daarmee wordt het project ook interessanter. Er ontstaat dan een uniek bargoens woordenboek, je krijgt inzicht in wat Leidschendammers aanstootgevend vinden.'

Het kunstwerk werd half september geinstalleerd in de verbindingstunnel tussen Leidschendam en het nog te bouwen Leidschenveen.

Om het gevoel van onveiligheid in de tunnel tegen te gaan, besloten de gemeente en de architecten een kunstwerk te plaatsen. Dat werd een lichtkrant met daaromheen 164 roestvrijstalen panelen met groene knipperende lichtjes. De verkeersveiligheid komt niet in gevaar, zegt gemeentevoorlichter B. van Vliet, “zolang automobilisten op hun eigen rijbaan blijven of de auto neerzetten als ze de teksten willen lezen'.

De gemeente betreurt het dat de lichtkrant moest worden uitgezet. “We gingen er vooraf van uit dat er wel een paar vieze woorden zouden verschijnen, maar besloten te kijken hoe het ging', aldus Van Vliet. “Je weet natuurlijk ook niet waar andere mensen de grens van grof taalgebruik trekken.'

Wanneer de krant weer aangaat is nog niet bekend.