Huis stijgt in jaar 7,7 procent in prijs

De huizenprijzen blijven stijgen. In het derde kwartaal van dit jaar was de gemiddelde prijs van een koopwoning 295.000 gulden, 20.000 gulden (7,7 procent) meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee zijn de prijzen iets harder gestegen dan in het tweede kwartaal, toen huizen gemiddeld 6,6 procent duurder waren dan een jaar eerder.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die deze cijfers vandaag publiceerde, verhuizen de Nederlanders ook vaker. De doorstroming neemt dus toe, mede dankzij een aantal nieuwbouwprojecten. De NVM telde in het derde kwartaal ruim 56.000 huizentransacties drieduizend meer dan een jaar eerder. De gemiddelde woning stond 43 dagen te koop, drie dagen langer dan vorig jaar.

Ondanks het groeiende aanbod is van stabiliteit op de woningmarkt nog geen sprake. Dat komt omdat het groeiende aantal tweeverdieners het hoge gezamenlijke inkomen vooral aan hun huis uitgeven. De woning die zij willen hebben, liefst vrijstaand, liefst in een goede buurt, is nog steeds schaars.

Wie zo'n vrijstaand huis in de aanbieding heeft zit goed: het afgelopen kwartaal ging de prijs in die categorie gemiddeld met 10,5 procent omhoog naar 489.000 gulden. Appartementen en hoekwoningen zitten met een plus van respectievelijk 8,7 (tot gemiddeld 203.000 gulden) en 8,2 procent (tot 321.000 gulden) ook boven de gemiddelde stijging. Rijtjeshuizen gingen 5,2 procent in prijs omhoog en bereikten een gemiddeld prijsniveau van 257.000 gulden.

Het aantal keuzemogelijkheden voor huizenkopers blijft beperkt, constateert de NVM. Kopers verdringen zich vooral in de duurdere gebieden, waardoor de prijsverschillen met de goedkope regio's toenemen.

De vereniging ziet het aantal dure gebieden uitbreiden van de Randstad via Midden-Nederland naar Gelderland en delen van Overijssel en Noord-Brabant. In meer perifere, en daardoor goedkope regio's voorziet de NVM een prijsdaling.