Fortis opnieuw geplaagd op beurs

De koers van Fortis Amev is vanochtend gedaald op de Amsterdamse effectenbeurs nadat de verzekeraar met een converteerbare obligatielening van 1 miljard gulden op de markt kwam. Beleggers reageerden negatief omdat de obligaties, als ze worden omgewisseld in aandelen, zorgen voor verwatering van de winst per aandeel.

De lening is aanzienlijk kleiner dan de vier miljard gulden die Fortis vorige maand wilde ophalen voor financiering van de ASLK Bank. Die emissie werd eerder deze maand afgeblazen wegens slechts marktomstandigheden.

Het aandeel Fortis verloor vanochtend op een licht stijgende beurs ruim 3 procent op 111 gulden, om later weer iets te stijgen naar 112,90 gulden.

De Amsterdamse beurs lag er vandaag verdeeld bij. Tegenover het verlies van Fortis stonden sterke koersstijgingen van KLM en Vendex. Het luchtvaartconcern klom 5,3 procent naar 51,20 gulden. Detailhandelsconcern Vendex steeg 9,1 procent naar 80,10 gulden.

De koers van Hoogovens reageerde vanochtend niet op het bericht dat voor een Belgische dochter uitstel van betaling is aangevraagd. Het staalconcern meldde vanochtend eveneens dat het “personele maatregelen' zal nemen bij bedrijfsonderdeel Hoogovens Technical Services (HTS). Wegens verslechterde marktomstandigheden is er een sterke terugval van opdrachten uit Oost-Europa, Rusland en de Oekraine.

De graadmeter van de marktstemming, de AEX-index noteerde rond het middaguur een stijging van 8,12 punten op 949,46. Daarmee was de winst van 27 punten die eerder op de ochtend werd bereikt goeddeels verdwenen.

De sprong, vlak na opening van de beurs, was een reactie op de renteverlaging in de Verenigde Staten en de daarop volgende explosie van de Dow Jones-index.

Later op de ochtend sloeg de stemming op het Damrak om. De markt ziet het rentebesluit niet, zoals normaal gesproken wel het geval is, als een stimulans voor de aandelenmarkt. Beleggers interpreteren de ingreep als een signaal dat de Amerikaanse centrale banken erg bezorgd zijn over de wereldeconomie.

Ook de lagere dollarkoers speelde de markten parten. De Amerikaanse munt daalde van 1,85 gulden gisteren naar 1,82 vanochtend.