Darwinisme

Terwijl de koersval van softwaremaker Baan de aandacht trekt, wordt in de schaduw daarvan een triest record gevestigd. De stichting Oikonomos via een constructie voor bijna veertig procent aandeelhouder van Baan Company, zag zich in een halfjaar bijna zes miljard gulden door de neus geboord. Het vehikel van de broers Jan en Paul Baan maakt daarmee een goede kans op vermelding in het Guiness Book of Records als meest gedupeerde liefdadigheidsinstelling allertijden.

De gereformeerde broers Baan hebben Oikonomos (`rentmeesterschap') altijd gepresenteerd als een bescherming tegen de gevaren van geld, het instrument van de duivel. Toen het maandblad Quote Jan Baan in een ranglijst van rijkste Nederlanders opnam, reageerde deze als door een wesp gestoken. Jan en Paul bezitten slechts een miniem pakket aandelen Baan. De juridische eigendom (lees zeggenschap) van Oikonomos mocht geenszins verward worden met de economische eigendom.

Oikonomos financiert onderwijs- en landbouwprojecten, vooral in het buitenland, en stimuleert ontluikende initiatieven in de informatietechnologie. Vanzelfsprekend steekt Oikonomos de geloofsovertuiging niet onder stoelen of banken. Ook de stichting De Oude Wereld, die wetenschappelijk gefundeerde gaten wil schieten in de evolutietheorie, krijgt een bijdrage.

Aan economische wetten zal de organisatie zich nochtans niet kunnen onttrekken. Gezien het geslonken kapitaal zal Oikonomos wat selectiever met haar financieringen moeten omspringen. Voorwaar een survival of the fittest voor De Oude Wereld.

    • Michiel van Nieuwstadt