Dag van het Boek

Op de Frankfurter Buchmesse kon niemand er omheen: 23 april is de internationale Dag van het Boek. Op die dag moet jaarlijks iedereen worden overgehaald tot de aanschaf van een boek. De Nederlandse boekenwereld zit er niet op te wachten.

Oorspronkelijk komt de dag van het boek uit de Spaanse regio Catalonie. 23 April is de naamdag van de Sint Jordi, patroonheilige van de stad Barcelona. Bovendien is het de geboortedag van Miguel de Cervantes, de schepper van Don Quichot. Toen vorig voorjaar het congres van de internationale uitgevers in Barcelona plaatsvond, werd op voorstel van de gastheren de boekendag tot wereldevenement gebombardeerd. Prompt nam de Unesco het initiatief over en nu is er dus een wereldboekendag.

`Wij hebben het altijd afgehouden', zegt Arie Doeser van de Nederlandse boekverkopersbond. `Een dag van het boek zou hier een soort losse flodder worden.' Maar als het in de hele wereld boekendag is, kan Nederland niet achterblijven. `We krijgen de vraag internationaal echter steeds vaker, ook al omdat Nederland internationaal aan de top staat met promotie-activiteiten.'

`Er is nu niemand tegen boekpromotie', zegt Henk Kraima, directeur van Collectieve propaganda voor het Nederlandse boek. De CPNB staat niet te springen om `23 april' in Nederland ter hand te nemen. De organisatie zorgt al voor de boekenweek, de kinderboekenweek en de maand van het spannende boek. Daar tussendoor nog een boekendag zou weleens te veel van het goede kunnen zijn.

Bovendien ziet Kraima praktische problemen. `Een eendaags evenement heeft risico's. Wat doe je als 23 april een zondag is of wanneer het samenvalt met Pasen of Pinksteren? Een dergelijk boekenweek-achtig evenement kost handen vol geld. Dat moet je er in die ene dag uithalen. Gezien wat er al is in Nederland, zou het geld beter te besteden zijn.'

De CPNB is een door de boekenbranche gefinancierde organisatie en is dus niet van plan diep in de buidel te tasten voor een dag van het boek.

`We willen ons wel aansluiten bij een initiatief van anderen', aldus Kraima. Dat initiatief komt mogelijk van de door de overheid gefinancierde Stichting Lezen. Directeur Marieke Sanders: `Met een partner werken wij op het moment aan een plan voor 23 april, maar vaste vorm heeft dat nog niet. We kunnen dus ook nog niet zeggen wie die partner is. Wij vinden de dag van het boek een belangrijk project, dat ieder land op eigen wijze moet invullen.' Een gratis geschenkboekje maken, zoals in Duitsland gebeurt wil de stichting niet. `Het wordt echt heel iets anders, geen met de boekenweek concurrerend project.'

    • Arjen Fortuin