Chinees handelshuis wil ECT overnemen

Het Chinese handelshuis Hutchison Whampoa uit Hongkong is een van de voornaamste gegadigden voor de overname van het Rotterdamse overslagbedrijf Europe Combined Terminals (ECT).

Dit is gisteren bekendgemaakt door Pakhoed, een van de grootaandeelhouders van ECT. Begin dit jaar hebben de aandeelhouders van ECT, Pakhoed, Nedlloyd, Internatio-Muller en de NS, ABN Amro opdracht gegeven een koper te zoeken voor ECT. Die onderhandelingen verkeren nu in een beslissende fase. De aandeelhouders willen een structuur voor ECT scheppen waarin de aandelen gaan naar een consortium dat bestaat uit strategische investeerders als Hutchison Whampoa en Nederlandse en andere financiele instituten. Geen van de nieuwe deelnemers krijgt een meerderheidsbelang. De onderhandelingen zullen volgens Pakhoed nog enkele maanden duren.

Een poging van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) om ECT in Nederlandse handen te houden is gestrand. De afgelopen maanden heeft het GHR uitgebreid de mogelijkheden bekeken om zelf ECT over te nemen, maar die poging is mislukt. Daardoor staat het vast dat ECT voor een groot deel in buitenlandse handen komt.

Naast Hutchison Whampoa hebben ook wereldwijde operators van containerterminals als Port of Singapore Authority (PSA) en P&O Nedlloyd Ports blijk van hun belangstelling gegeven voor ECT.

Veruit de grootste speler in het overnamespel rond ECT is Hutchison International Port Holdings (HPH). HPH is voor tachtig procent eigendom van Hutchison Whampoa, een van de grootste handelshuizen uit Hongkong, onder meer actief in onroerend goed energie, financiele dienstverlening, media en telecommunicatie. “Daardoor is er een speler op de markt voor ECT die beschikt over mega financiele reserves', zegt een havenondernemer.

Het bod van de Chinezen zou volgens een financiele betrokkene fors hoger liggen dan de 700 miljoen gulden waar ECT op wordt geschat. “Maar die bedragen zijn speculatief' meent een woordvoerder van Pakhoed.