Boereninkomen hoger door ander EU-beleid

De inkomsten van boeren in de Europese Unie stijgen aanzienlijk na de hervormingen van het Europees landbouwbeleid. Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de effecten van de voorgenomen koerswijziging alom positief zijn. De Nederlandse minister van Landbouw Apotheker is verbaasd over de nieuwe gegevens. Europees commissaris Fischler (Landbouw), die de resultaten van het onderzoek gisteren bekend heeft gemaakt, voelt zich enorm gesteund door de uitkomst. Die toont aan dat het inkomen van de Europese landbouwer met 22 tot 34 procent zal stijgen in vergelijking met zijn verdiensten in de al welvarende periode 1992-1996.

Apotheker is zeer verbaasd over het rapport van Fischler, zo zei hij gisteren in de Tweede Kamer. Zijn eigen berekeningen over de gevolgen van Agenda 2000 komen uit op een daling van de boereninkomens van 7 procent. “Dit is bijna te mooi om waar te zijn. De benadering van Brussel is blijkbaar heel anders', aldus Apotheker. Hij zal het Landbouw Economisch Instituut een “Nederlandse toets' op het rapport van Fischler laten uitvoeren. (ANP)