Beurzen lauw na verlaging rente VS

De Europese aandelenbeurzen hebben vanmorgen lauw gereageerd op de verlaging van de Amerikaanse rentetarieven die gisteravond is doorgevoerd.

De Amerikaanse Federal Reserve Board, het stelsel van centrale banken maakte gisteravond een uur voor het sluiten van Wall Street bekend de rente op de geldmarkt te verlagen van 5,25 naar 5 procent. Ook het bodemtarief, het disconto, is verlaagd van 5 naar 4,75 procent.

Op Wall Street schoot het Dow Jones-gemiddelde na de bekendmaking omhoog, en sloot 4,15 procent hoger op 8.299 punten. De verrassende Amerikaanse rentestap ging vergezeld van een verklaring door de centrale bank, die ruim twee weken geleden de rente ook al met een kwart procentpunt had verlaagd. Bankpresident Greenspan zei zich in die verklaring zorgen te maken over de bereidheid van banken om kredieten te verlenen aan consumenten en bedrijven, hetgeen ten koste kan gaan van de economische groei. “Tegen deze achtergrond wordt een verdere verruiming van het monetaire beleid gerechtvaardigd geacht om economische groei in een klimaat van beperkte inflatie te stimuleren.'

In Azie en Latijns Amerika schoten de beurzen gisteren en vanmorgen omhoog. In Jakarta eindigde de beurs ruim tien procent hoger, in Argentinie gingen de koersen met 8 procent omhoog en in Hongkong met 9 procent. Een lagere rente in de VS maakt de dollar zwakker, en neemt zo wat van de druk weg op de munten van deze landen.

De zwakkere dollar zette in Europa vanmorgen juist een domper op de Europese beurzen. De koers van de Amerikaanse munt daalde van bijna 1,85 gulden naar onder de 1,82 gulden. In reactie op Wall Street en de Aziatische beurzen werden forse koersstijgingen in Europa verwacht. De AEX-index opende weliswaar 3 procent hoger, maar om 13 uur was die winst vrijwel verdwenen en stond de index een kwart procent hoger op 943,64 punten.

De AEX-index heeft overigens een week van indrukwekkend koersherstel achter de rug. Vorige week vrijdag sloot de beurs nog op 851,11 punten.

In de rest van Europa vertoonden de beurzen eenzelfde reactie. De Europese termijnhandel in Amerikaanse aandelen wees vanmorgen bovendien op een terugslag op Wall Street bij opening vanmiddag.