Bedrijf mag makkelijker fiscale voorziening treffen

Bedrijven kunnen gemakkelijker dan tot nog toe voorzieningen voor toekomstige kosten treffen ten laste van de winst, waardoor zij minder belasting hoeven te betalen. De belastingdienst moet soepeler gaan oordelen over dergelijke voorzieningen.

Dat volgt uit een arrest dat de Hoge Raad deze week heeft uitgesproken in een slepende belastingprocedure die was aangespannen door een baksteenfabrikant.

Door het arrest kunnen ondernemingen kosten die zij voorzien op een gunstiger manier begroten. Dat leidt tot meer kostenaftrek, een lagere belastingdruk en daardoor een hogere nettowinst.

Volgens mr. H. Ruys van Moret Ernst & Young, een van de juristen die de zaak aanhangig maakte, kunnen bedrijven in het vervolg bijvoorbeeld een claim voor bodemvervuiling als voorziening op de balans zetten.

Ook zouden volgens hem reserveringen voor de overgang naar de euro en voor het millenniumprobleem in de toekomst fiscaal erkend kunnen worden.

Banken en bedrijven azen immers op vorming van een voorziening voor beide fenomenen, maar het ministerie van Financien heeft dit afgewezen. “De mogelijkheid voor een dergelijke voorziening moet in dit stadium nog niet overtrokken worden. Het criterium blijft immers dat het moet gaan om kosten uit het verleden. Kosten voor euro en eeuwwisseling zijn vooruitgeschoven kosten', aldus het standpunt van Financien. (ANP)