Art. 140 niet van toepassing; Rechter: supporters geen lid van criminele organisatie

Voor de tweede maal is het justitie niet gelukt om voetbalsupporters veroordeeld te krijgen wegens deelname aan een criminele organisatie (artikel 140 Wetboek van strafrecht).

De rechtbank in Amsterdam oordeelde gisteren dat het artikel niet van toepassing is op twaalf Ajax-fans die onder meer betrokken waren bij de vechtpartij bij Beverwijk op 23 maart van het vorige jaar. Hierbij kwam Ajax-aanhanger Carlo Picornie om het leven. Direct na de rellen bij Beverwijk onderzocht het openbaar ministerie de mogelijkheid om de harde kern van Ajax-supporters te vervolgen op grond van artikel 140.

In een eerdere rechtszaak tegen een andere groep supporters verwierp zowel de rechtbank in Haarlem als het gerechtshof in Amsterdam echter vervolging op deze grond.

Artikel 140 is een zwaar machtsmiddel waar voorzichtig mee moet worden omgegaan, zo verklaarde rechtbankpresident F. Hartsuiker gisteren. Een korte samenwerking tussen criminelen is zeker niet voldoende voor een veroordeling. Ook een groep personen die regelmatig in dezelfde samenstelling misdaden pleegt, kan niet zomaar worden aangemerkt als een criminele organisatie, aldus de rechter. Zo zal onder meer moeten worden aangetoond dat de groep werkt onder een gemeenschappelijke naam regelmatig vergadering belegt en beschikt over een gemeenschappelijk budget.

Bij de twaalf Ajax-fans die gisteren terecht stonden was dit niet het geval. President Hartsuiker sprak van een “diffuse groep jongeren' die was onderverdeeld in verschillende groepjes die elkaar vaak alleen van gezicht kenden. Van een hechte organisatie was geen sprake. Bovendien staat het volgens de rechtbank niet vast dat deze verdachten behoorden tot de groep notoire relschoppers die het stelselmatig uitlokken van ordeverstoringen en vechtpartijen als hoofddoel hebben.

De rechtbank sprak vier van de twaalf verdachten vrij.

Zes Ajax-supporters werden veroordeeld tot 140 uur dienstverlening en twee maanden voorwaardelijke celstraf wegens deelname aan een vechtpartij. Twee verdachten werden veroordeeld voor handel in xtc. Een van hen kreeg twaalf maanden cel, waarvan zeven maanden voorwaardelijk opgelegd, de ander 140 uur dienstverlening en drie maanden voorwaardelijk.

Het openbaar ministerie reageerde teleurgesteld op de uitspraak en gaat in hoger beroep. Officier van justitie A. Maan had twee weken geleden gevangenisstraffen van zes maanden tot twee jaar geeist. In zijn requisitoir pleitte hij toen voor een simpeler vervolging van relschoppers, omdat het vaak moeilijk is om vast te stellen wat het aandeel van iedere individuele verdachte is geweest. Het onderzoek naar de Ajax-fans heeft maanden in beslag genomen. Meer dan zestig supporters werden aangehouden en gehoord. Het OM kon vandaag nog niet zeggen wat er gebeurt met enige tientallen andere zaken tegen Ajax-fans die nog in voorbereiding zijn.