Alex Garland

De tweede roman van de Britse schrijver Alex Garland (1970) begint veelbelovend: Sean wacht volgens afspraak in een hotelkamer in Manilla op de komst van Don Pepe, een beruchte grootgrondbezitter. Pepe heeft namelijk de piratenbendes van de Zuid-Chinese Zee in handen, en Sean moet het namens zijn rederij met hem op een akkoordje gooien. Langzaamaan begint het hem echter te dagen dat er bloed op de lakens zit, kogelgaten in de muur, en dat de telefoon op professionele wijze is bewerkt met een brandende sigaret.

En net wanneer Sean beseft dat het hotel maar een uitgang heeft, arriveert Don Pepe.

Garland bouwt hier weer voorbeeldig en razendsnel de spanning op, net als in zijn debuutroman, de vederlichte maar `unputdownable' megabestseller The Beach. The Tesseract is echter aanzienlijk ambitieuzer dan The Beach, zoals al blijkt uit de titel. Dat is de natuurkundige term voor een `uitgevouwen' vierdimensionale hyperkubus: zoals je de tweedimensionale afbeelding van een kruis krijgt wanneer je een kubus uitvouwt, zo krijg je een driedimensionale `tesseract' door de hyperkubus uit te vouwen. Er staat een plaatje van in het boek: een soort kruis van drie assen die elkaar doorsnijden.

Dit beeld wordt weerspiegeld in de structuur van het boek, met drie verhaallijnen die elkaar op verschillende punten kruisen en allemaal samenkomen in een gewelddadige finale. Terwijl Sean door de straten van Manilla rent, verschuift het perspectief naar Rosa, een getrouwde arts met twee kinderen, die steeds aan een jongen in haar geboortedorp moet denken. Haar verhaal wordt weer afgewisseld met dat van twee zwerfkinderen, en de psycholoog die voor zijn onderzoek hun dromen optekent. Dit komt de spanning in het boek echter niet ten goede. Juist omdat elk van deze verhaallijnen stof genoeg biedt voor een roman op zichzelf, geeft het een onbevredigend gevoel om slechts een klein gedeelte ervan te zien te krijgen. Hoewel het een interessant uitgangspunt is voor een roman, heeft Garlands tesseract-structuur een wat gekunsteld en fragmentarisch boek opgeleverd.

    • Corine Vloet