ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met zangeres Juliette Greco die vanavond optreedt op het Crossing Border-festival in Den Haag. En een reportage over een Albanees gezin dat uit Kosovo naar Nederland vluchtte. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Reportage over het dorpje Rijk dat in de jaren zestig moest wijken voor de aanleg van de Kaagbaan op Schiphol en de overeenkomsten in de huidige koersdalingen in de aandelenmarkt met 1987. Ned.3 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Real lives: Hoover. John Edgar Hoover stond 50 jaar lang aan het hoofd van de FBI, de Amerikaanse binnenlandse inlichtingendienst. Discovery, 1.00-2.00u.

AMUSEMENT

Blackadder goes forth. Begin van de slotserie uit 1989 waarin Edmund Blackadder legerkapitein is in de loopgraven van de WO I. Met naast Rowan Atkinson en Tony Robinson (Baldrick) hoofdrollen voor Hugh Laurie en Stephen Fry. Afl. Captain Cook. BBC2, 22.00-22.30u.

MUZIEK

Later. Eerste nieuwe aflevering van dit seizoen van het live-muziekprogramma van Jools Holland. In deze 75-ste aflevering ontvangt hij de Manic Street Preachers, Ian Dury and the Blockheads, Bjork, Eels and Beverley Knight. BBC2, 0.30-1.35u.

SPORT

Sportpaleis De Jong. Over de benen van wielrenner Michael Boogerd na het wereldkampioenschap in Valkenburg en een dorp in de voormalige DDR waar de 1100 inwoners schaken van wieg tot graf. Ned.3, 19.57-20.27u.

Lang leve de kampioen. O.a. de comeback van wielrenster Leontien van Moorsel. Ned.3, 21.14-22.00u.

FILMS

Car 54, Where Are You? (Bill Fishman 1994, VS). Flauwe grappen in tot leven gewekte jaren 60 serie (ooit door de VPRO uitgezonden) rond politieduo dat een mafiabaas moet beschermen. RTL5 20.30-22.10u.

.Red Rock West (J. Dahl, 1993, VS). Zeer onderhoudende ironische thriller van Dahl (The Last Seduction) met een voor dit doel geknipte cast. Nicolas Cage wordt aangezien voor huurmoordenaar en besluit het geld wel maar de opdracht niet te accepteren.

Dennis Hopper is de echte killer, en Lara Flynn Boyle het beoogde slachtoffer, dat zoals alle vrouwen in Dahls films, een eigen willetje heeft. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

.Batman Returns (Tim Burton, 1992, VS). Niet alleen door de aanwezigheid van Michelle Pfeiffer als Catwoman geslaagde tweede Batmanfilm van Burton, die er hierna evenals Michael Keaton (Batman), de brui aan gaf. Komische en zoals van Burton verwacht mocht worden, indrukwekkend maar effectief aangekleed stripverhaal over de slechterik The Penguin (Danny De Vito) die burgemeester van Gotham wil worden. Veronica, 21.05-23.15u., met reclame.

Heartbreak Hotel (Chris Columbus, 1988, VS). Vrolijke tienerfantasy waarin jonge rock `n roller anno 1972 niemand minder dan Elvis Presley (David Keith) kidnapt. Belg.1, 21.40-23.15u.

Brilliant Lies (Richard Franklin, 1996, VS). Werkneemster Gia Carides beschuldigt haar baas Anthony LaPaglia van seksuele intimidatie in verrassend spel met de waarheid en Amerikaanse zeden. Belg.2, 23.00-0.30u.

.Testimone a rischio. (Pascale Pozzessere, 1997, Italie). Handelsreiziger is getuige van een mafiamoord en doet zijn verhaal bij justitie. Zijn politiebescherming houdt abrupt op wanneer een mafioso als kroongetuige wil optreden. Wrang en onsentimenteel, maar ook actueel en meeslepend Italiaans realisme. Ned.3, 23.18-0.53u.

De Ratelrat (Wim Verstappen 1986, Nederland). Ongeinspireerde verfilming van Grijpstra en de Gier-boek van Jan-Willem van de Wetering met Rijk de Gooyer en Peter Faber in een heroinezaak. Ned.1, 23.26-1.26u.

The Last Island (Marleen Gorris 1991, Nederland). Na de stilte rond Christine M. en Gebroken Spiegels derde film van Gorris waarin de boodschap luidt dat de wereld beter af is zonder mannen.

Op de vormgeving van die gedachte is weinig aan te merken. Twee vrouwen en vijf mannen belanden na een vliegtuigongeluk op onbewoond eiland. RTL4, 0.00-1.45u.

The Unholy (Camilo Vila, 1988 VS). Beetje ouderwetse horror waarin jonge priester de moord op collega's moet oplossen en het kwaad uit een kerk in New Orleans te bannen. Met Nicole Fortier als verleidelijke duivelin. RTL5, 0.35-2.20u. met reclame

Ghost Story (John Irvin, 1981, VS). Fred Astaire speelde zijn laatste rol in een spookverhaal over een viertal gerespecteerde ingezetenen van stadje in New England, die meer weten over rondspokend meisje dat 50 jaar geleden stierf. Aardig door rollen van veteranen Melvyn Douglas, John Houseman en Astaire. BBC1, 0.45-2.30u.

Ganovenehre (Wolfgang Staudte, 1966, West-Duitsland). Jaren twintig nostalgie met gangsters en meisjes van plezier van de hand van Staudte, regisseur van de klassieke anti-nazi film Die Morder sind unter uns (1946). Duitsl.2, 1.00-2.30u.

Psychomania (Don Sharp, 1971, VS). Geheel in tijdgeest gemaakt curiosum, waarin motorrijder onsterfelijkheid verwerft en daarna met zijn Hell's Angels-maten de buurt onveilig maakt. Ook bekend als The Death Wheelers. BBC1, 2.30-4.00u.

. Mijn vader woont in Rio (Ben Sombogaart, 1989, Nederland). Met prijzen overladen debuut van Sombogaart, die overigens aanvankelijk nergens steun voor zijn project kon vinden. Ondanks de zware thematiek over de tienjarige Liesje wier vader in de gevangenis zit, en verteld wordt dat hij in Rio verblijft is de film luchtig en erg spannend. Morgen, Duitsl.2, 9.00-10.40u.

High Season (Clare Peploe, 1987, GB). Jaqueline Bisset als fotografe op Grieks eiland in romantisch niemendalletje. Ook met James Fox, Irene Papas, Kenneth Brannagh. Morgen, SBS6, 9.55-11.30u.