Winstdaling bij Compaq valt mee

De nettowinst van het Amerikaanse concern Compaq, de grootste fabrikant van personal computers ter wereld, is in het derde kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode van 1997 gedaald van 517 miljoen dollar tot 115 miljoen dollar. Het resultaat was iets beter dan analisten hadden verwacht.

In het derde kwartaal waren voor het eerst de cijfers opgenomen van de overgenomen branchegenoot Digital Equipment. Daardoor ging de omzet flink omhoog, van 6,47 miljard dollar naar 8,79 miljard dollar. Maar de gecombineerde omzet van Compaq en Digital was in het derde kwartaal van 1997 groter (9,43 miljard dollar).

Compaq trof eerder forse voorzieningen voor de kosten van de overneming, de sanering en de integratie van Digital. Compaq verwacht dat het vierde kwartaal een stijging van de winst zal laten zien. (KRF, ANP)