Weer acties van Franse scholieren

De politie in Parijs verwacht vandaag een massale demonstratie van scholieren die verbetering eisen van de slechte kwaliteit van het Franse onderwijs. Winkeliers op de route is geadviseerd hun ruiten te barricaderen, autobezitters is gevraagd hun voertuig weg te halen.

De protesten duren nu al twee weken. Dinsdag gingen ongeveer 200.000 scholieren de straat op. Alleen al in Bordeaux verzamelden zich 16.000 scholieren, in Lyon 10.000, evenals in Rennes. In een stadje in de buurt van Poitiers is een demonstrerende studente om het leven gekomen toen ze onder een vrachtwagen kwam die probeerde een groep van 250 demonstranten te passeren.

De scholieren eisen in de eerste plaats verkleining van klassen - de grootte verschilt sterk per regio en per school. Minister van Onderwijs Claude Allegre zegt begrip te hebben voor de eisen van de scholieren. Ook hij vindt de situatie op sommige scholen, met klassen van soms meer dan 40 leerlingen, onacceptabel. Hij heeft toegezegd lerarenaanstellingen opnieuw te verdelen, omdat in sommige plaatsen sprake zou zijn van een overschot. Dat zal volgens premier Jospin leiden tot “een snelle verbetering' van de situatie. Eerder al liet Allegre weten voor volgend jaar 3.000 extra leerkrachten te zullen aannemen. Maar hij vroeg de scholieren om geduld. “Verbeteringen zijn in aantocht, maar Parijs is ook niet op een dag gebouwd.'.

Na zijn aantreden vorig jaar heeft de minister een enquete onder scholieren gehouden over de onderwijssituatie. Daaruit bleek grote onvrede, en niet alleen over de klassengrootte. De scholieren eisten modernisering van de onderwijsvoorzieningen en het curriculum en verbetering van de lesroosters (te veel in te korte tijd). Verder wilden ze snelle uitvoering van achterstallig onderhoud aan scholen.

Allegre beloofde verbetering van de situatie met ingang van het komende schooljaar. De scholieren eisen directe maatregelen. Allegre zei gisteren dat hij volgende maand al met voorstellen zal komen voor aanpassingen in het onderwijsprogramma. (Reuters, AFP)