Voetbalclubs verzetten zich tegen clubcard; `Zeer publieksonvriendelijk'

Een ruime meerderheid van de clubs uit het betaalde voetbal is tegen de invoering van de persoonsgebonden clubcard (PCC). “Zeventien clubs uit de eerste- en veertien uit de eredivisie zijn faliekant tegen', zei G. Sporre, oud-voorzitter van FC Zwolle, gisteren op televisie in de actualiteitenrubriek Netwerk. “Het verzet is enige weken geleden spontaan ontstaan. We zitten op doodlopend spoor.'

Volgens de clubs schiet de clubcard met pasfoto haar doel voorbij. “Het systeem kost handen vol geld en werkt niet', schrijven de BVO's in de notulen van de vergadering van 19 september, die Netwerk gisteren openbaar maakte. “Zeer publieksonvriendelijk. Er blijven nu veel toeschouwers weg.'

Sporre wil op korte termijn een uitspraak van minister Peper (Binnenlandse Zaken) over de toekomst van de PCC, die volgend seizoen ingevoerd zou moeten worden. Een negatief advies van de bewindsman voorkomt volgens Sporre een “onnodige prestigestrijd' tussen sport en politiek. Volgens de voormalig formateur van het sectiebestuur is het inmiddels duidelijk dat de PCC er volgend seizoen niet komt.

Sporre rekende eerder voor dat de PCC de clubs gezamenlijk een kleine acht miljoen gulden op jaarbasis kost. Dit bedrag werd twee weken geleden bevestigd door FC Twente-directeur R. van Holten, een voormalig bestuurslid van de voetbalbond (KNVB). “We stoppen met dit project', zei Van Holten toen. “Al dan niet in overleg met Zeist. Een grote meerderheid van de betaalde clubs is tegen'.

C. Anker, voorzitter van de club uit Enschede, ging gisteren bij Netwerk een stap verder. “Na de winterstop stoppen wij met de verdere voorbereiding voor invoering van de PCC.' Heerenveen-voorzitter R. van der Velde sloot zich daar bij aan. “Dit kost ons geld. Er komt een moment dat we zeggen: de kassa's gaan voor. Dat is voor ons dan ook het einde van de PCC'.

Anderhalf jaar geleden, na de veldslag bij Beverwijk die aan een supporter van Ajax het leven kostte, werd besloten tot een gefaseerde invoering van de persoonsgebonden clubcard. Sporre hekelt dat besluit nu. “In paniek is deze maatregel genomen.

In de praktijk is het nu al zo dat clubs via sluipwegen de regels omzeilen. Daarvoor kan overheidsbeleid nooit zijn bedoeld. Het draagvlak is volkomen weg. Ik denk dat Peper verstandig genoeg is binnenkort een denkpauze in te voeren. Dat is in ieders belang.'

Twente-voorzitter Anker pleit voor het toepassen van snelrecht in voetbalstadions. Dat zou betekenen dat bij elke wedstrijd een officier van justitie aanwezig moet zijn. Tevens bepleit Anker de invoering van een meldingsplicht. Iedere vandaal met een stadionverbod zou zich tijdens de wedstrijd moeten melden bij het politiebureau in zijn woonplaats. VVD-Kamerlid J. Rijpstra steunt dit voorstel.

Twaalf Europese topclubs hebben bij het bestuur van de Europese voetbalunie UEFA aangedrongen op meer samenwerking met betrekking tot de organisatie van de Champions League. Ook willen de clubs, waaronder Ajax, meer inzicht en zeggenschap over financiele zaken. Dat is de uitkomst van een vergadering in Milaan met vertegenwoordigers van Ajax, Barcelona Bayern Munchen, Borussia Dortmund, Inter Milaan, Juventus, Liverpool Manchester United, AC Milan, Olympique Marseille, FC Porto en Real Madrid. De clubs bespraken de situatie rond de oprichting van een Superliga.