Uitbreiding van Bijenkorf-filialen

Het gefuseerde Vendex-KBB gaat in Nederland op zoek naar locaties voor nieuwe filialen van de Bijenkorf. In Duitsland en Belgie verwacht het grootste Nederlandse detailhandelsconcern vooral te kunnen expanderen met speciaalzaken als de Praxis-doe-het-zelf-winkels, de brillenwinkels van Hans Anders of de kledingwinkels van Claudia Strater. Dat zegt J.M. Hessels, topman van Vendex dat binnenkort hoopt te fuseren met het Bijenkorf-concern.

Gisteren is het `biedingsbericht' verschenen waarin Vendex (onder meer V&D en Kijkshop) zijn bod van 2 miljard gulden op Koninklijke Bijenkorf Beheer (onder meer Bijenkorf en Hema) nog eens toelicht. Vendex belooft beleggers na de fusie een gemiddelde groei van de winst per aandeel met ten minste 10 procent voor de komende vijf jaar.

“In Nederland kunnen we na de fusie met de warenhuizen 75 miljoen gulden synergie-voordelen behalen', zegt Hessels. De nieuwe combinatie verwacht bovendien “voorzichtig' te kunnen expanderen in het buitenland. “Het blijft figuurzagen', zegt Hessels. “Je leest veel over globalisering maar detailhandel blijft een lokale business.'

Een verkeerde inschatting van de lokale smaak kan tot grote verliezen leiden. Zo heeft het Bijenkorf-concern de afgelopen jaren veel geld verloren met te snelle expansie van de modewinkels van M&S Mode in Duitsland. En ook de dure aankoop van Amerikaanse speelgoedwinkels van FAO Schwarz is bij KBB nog geen strategisch succes gebleken.

In Nederland wijst Hessels op de mislukkingen van de Engelse keten Argos en het Amerikaanse Toys R Us. Argos - in de thuismarkt zeer succesvol met de Kijkshop - heeft hier binnen een jaar al weer de deuren gesloten. Met volgens Hessels “een scheur van vele miljoenen guldens aan hun broek'.