Talibaan beloven VN gebaar naar Iran

De leider van de Afghaanse radicaal-islamitische Talibaan, mullah Mohammed Omar, heeft gisteren als gebaar van goede wil jegens Iran beloofd 25 Iraanse gevangenen vrij te laten. Hij deed dat in een gesprek met een afgezant van de Verenigde Naties, de Algerijn Lakhdar Brahimi. Dat hebben de Talibaan, die 90 procent van Afghanistan beheersen, gisteren meegedeeld. Eerder had Brahimi zelf in Islamabad verklaard dat de Talibaan al hun naar schatting 50 Iraanse gevangenen zouden vrijlaten.

Al bestaande spanningen tussen Iran en de Talibaan liepen in augustus hoog op toen de Talibaan de Noord-Afghaanse stad Mazar-i Sharif bezetten die tot dan in handen was van de mede door Iran gesteunde oppositie. De moord op acht Iraanse diplomaten en een journalist in het Iraanse consulaat in Mazar-i Sharif bracht Iran en Afghanistan op de rand van oorlog. Iran stuurde meer dan 200.000 militairen naar het grensgebied.

Brahimi, die tot taak heeft de rust in de regio te herstellen, heeft de afgelopen week al Iran en Pakistan, dat wordt gezien als steunpilaar van de Talibaan, bezocht. De Talibaan-leider, die nooit eerder een afgezant van de VN had ontmoet, toonde zich tegenover hem bereid tot overleg met Iran. Brahimi zei gisteren dat mullah Omar tevens heeft beloofd een delegatie naar Pakistan te sturen voor overleg met de VN om “de voorwaarden te scheppen die de VN toestaan naar Afghanistan terug te keren'. De VN trokken in augustus hun internationale staf terug na de moord op een Italiaanse VN-functionaris, kennelijk als vergelding voor de Amerikaanse raketaanval op een kamp in Afghanistan van Osama bin Laden de Saoedische financier van terrorisme. (Reuters)