Stroppen bij BankAmerica door onrust

BankAmerica, een van de grootste banken van de Verenigde Staten, heeft gisteren de financiele markten opgeschrikt met fors tegenvallende cijfers over het derde kwartaal. Ook maakte BankAmerica bekend dat zij een voorziening van 1,4 miljard dollar zal treffen om de gevolgen van de onrust op de markten te kunnen opvangen.

BankAmerica heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 374 miljoen dollar, terwijl een jaar geleden in dezelfde periode nog een winst werd geboekt van 893 miljoen dollar. Het lagere resultaat heeft voor een deel te maken met de kosten die de recente fusie met zich meebrengen. Sinds vorige maand vormen Bank of America en NationsBank de BankAmerica. De nieuwe combinatie brengt in het derde kwartaal 519 miljoen dollar aan fusiekosten ten laste van de winst.

Naast de fusiekosten spelen de bank ook grote verliezen parten op de financiele markten. Alleen al in de maanden juli, augustus en september meldt de bank 529 miljoen dollar aan handelsverliezen. Door de waardedaling van Russische aandelen heeft BankAmerica 238 miljoen dollar verloren. Wall Street reageerde geschokt op de tegenvallers van de bank. Het aandeel verloor gisteren 11 procent van zijn waarde. Voor de winstmelding was de bank 90 miljard dollar op de beurs waard. Analisten zien parallellen met de Zwitserse bankenfusie tussen UBS en SBC. Ook gedurende dat proces kwam een van de banken, UBS onverwachts met forse stroppen.

De bank beschikt over een groot aantal probleemleningen. Zo heeft BankAmerica 400 miljoen dollar aan een kleine, relatief onbekende, zakenbank in New York uitgeleend die recent in problemen is gekomen. Mede voor deze risicovolle lening heeft de bank een voorziening van 1,4 miljard dollar moeten treffen.